Євросоюз скасував мита на українські товари

Європарламент на рік скасував мита на весь український експорт. З українців не вимагатимуть ввізну плату на промислову продукцію, фрукти, овочі. Скасували запобіжні заходи щодо імпорту сталі та мито на товари, що експортують за нижчими цінами, ніж на ринку.

 Це означає, що квоти зникли і можна продавати багато продукції на території Європи, каже радник президента України Олег Устенко, 52 роки. Це підтримає наших експортерів та економіку України. Матимемо кращі доходи до державного бюджету, курс гривні буде стабільніший.

Скасування мита демонструє, що Євросоюз готовий сприймати українську продукцію як свою внутрішню.

 Від цієї лібералізації виграє не тільки Україна, а й ЄС. Без тарифів, квот, ми зможемо простіше налагодити нові маршрути поставок, говорить заступник міністра економіки 43-річний Тарас Качка. А ЄС отримає більше товарів. Це стримуватиме ціни, які зростають через війну. Тепер нам треба перебудувати експортну логістику як на заході, так і в країнах ЄС. Єдиний маршрут це залізничним, автомобільним транспортом, а також через порти дельти Дунаю. На це потрібно багато часу. Сьогодні в ЄС немає порту, який би був настільки орієнтований на експорт сировинних товарів, як Одеса і Миколаїв.

Одного року без мита мало, щоб відновити українську економіку.

 Державі вкрай необхідна безмитна торгівля з ЄС, США та країнами Британської співдружності, каже економіст Олексій Кущ, 47 років. Але для цього бажано щонайменше п’ять років без квот. За рік на цьому зможуть заробити діючі підприємства, але відновити економіку після війни не вийде.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”