Запустили додаток для виявлення вибухівки

В Україні запрацював додаток “Розмінування України”. У ньому можна оперативно повідомити про вибухонебезпечні предмети вдома чи на вулиці.

 Попередньо вибухівку необхідно сфотографувати, записати на відео та позначити координати, каже перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін, 41 рік. Так сапери знатимуть, куди їхати. Розмінування відбуватиметься швидше. За декілька днів роботи вже маємо 125 заявок, 76 із них із Київської області.

Нині розробники працюють над розширенням функціоналу застосунку. Можна буде почитати, що робити, коли знайшли снаряд, переглянути інтерактивну мапу з місцями виявлення вибухівки, отримувати сповіщення про небезпечні зони поряд із вашим смартфоном. Працюватиме додаток і в режимі офлайн.

 Сапери в Україні знешкодили 104 тисячі снарядів і 593 кілограми вибухової речовини, зокрема майже 2 тисячі авіаційних бомб. Обстежили територію площею в понад 20 гектарів, говорить фахівець із розмінування Державної служби з надзвичайних ситуацій Олег Бондар. Та цього замало. На повне розмінування українських територій може піти до 10 років. Але цей додаток прискорить процес.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”