Фундук і кизил приживаються на всіх ґрунтах

Для щедрого врожаю гілки постійно обрізають

 Усі ягідники вимогливі до ґрунтів, розповідає садівниця 46-річна Людмила Дацько із села Дударків Бориспільського району на Київщині. Якщо ростуть на будь-яких, не примхливі до умов, їх не вражають шкідники, то й мало плодоносять.

Розповідає, які кущі варто садити залежно від умов.

 Кілька років тому садівники рекламували йошту й золотисту смородину, продовжує Дацько. Першу ми теж посадили, кілька років чекали на врожай. Побачили, що кущ займає багато місця, а толку ніякого. На величезних гілках мало ягід. Переключилися на золотисту смородину. Цвіте рясно, проте зав’язуються 3040 ягід. Те ж саме зі смородиною сорту Краса Львова. У західних областях гарно плодоносить. Але в нас вразлива до борошнистої роси.

Жінка вирощує ті сорти ягід, які щедро плодоносять у кліматичних умовах Київщини.

 На будь-яких ґрунтах добре приживається обліпиха, кизил, чорноплідна горобина, фундук, глід, китайський лимонник і виноград технічних сортів, додає Людмила Дацько. Проте не плодоносять на перезволожених, кислих і засолених. Хочете отримувати врожай, за кущами потрібно доглядати. Улітку поливати й підживлювати, щоб на наступний рік заклалися плодові бруньки. Проводити формувальні, омолоджувальні й санітарні обрізки.

Більшість у саду мають становити традиційні для конкретних кліматичних умов кущі та дерева.

 У радянські часи дослідні господарства України виводили й випробовували для різних регіонів інші сорти, каже Дацько. Зараз більшість завозять із-за кордону. Їх треба випробувати в нас.

Найпопулярнішими ягідними кущами в Україні залишаються малина, смородина, аґрус, виноград і калина.

 При посадці звертайте увагу на їхню тіньовитривалість, світлолюбність і вимоги до ґрунту, розповідає садівник 59-річний Петро Щербина зі Сміли на Черкащині. Бо смородина й малина люб­лять світло, але можуть щедро родити й у тіні. А врожай винограду залежить виключно від сонячного місця. У тіні плодів не буде.

Смородина й малина витримують сильні морози. Перша найкраще плодоносить на родючих слаболужних суглинках. В інших умовах потребує рясного поливу. Найпоширеніша хвороба борошниста роса, яка з’являється на молодому листі. Найпопулярніші сорти Вернісаж, Софіївська, Дачниця, Комфорт, Черешнева, Ювілейна копаня, Краса Львова.

Малина є літня і ремонтантна. Обидві краще плодоносять на лужних і нейтральних ґрунтах, люблять вологу. На зиму кущі потрібно прикривати агроволокном або опалим листям. Навесні обрізати сухі й зайві гілки, високі підв’язувати.

 Якщо при нормальній вологості листя малини пожовтіло, це свідчить про хворобу, додає Щербина. Найпопулярніші в Україні сорти Полька, Помаранчеве дерево, Геракл, Новина Кузьміна, Жовтий гігант, Шапка Мономаха.

Виноград добре росте на різній землі, крім закисленої та засоленої. Погано плодоносить у тіні. Витримує посуху. Деякі сорти стійкі до морозу, інші потребують укриття на зиму. Найчастіше вражає хибна борошниста хвороба мілдью.

 Аґрус набуває популярності, каже Петро Щербина. Не вибагливий до умов. Погано росте лише на сильно закислених, піщаних і заболочених ґрунтах. Любить світло, боїться тіні. Його може вражати борошниста роса. Має середню морозостійкість. Серед популярних сортів Консул, Джерело, Каптиватор, Ювілейний. Із тих, що не мають шипів Малахіт і Грушенька.

Калина невибаглива до світла рослина, найкраще росте на землі з низькою кислотністю. Ідеально з низьким рівнем залягання ґрунтових вод, але не там, де є застій води. Не боїться морозів. Популярні сорти Червоне гроно, Берегиня, Насолода, Марія.

 Кизил це дерево, але його можна формувати кущем, говорить Петро Щербина. Цінна лікувальна ягода, має багато вітамінів. Кизил світлолюбна рослина, невибаглива до ґрунту. Найкраще росте на слаболужній землі. Морозостійка, майже не хворіє. Інколи листя покривається бурими плямами іржею. Одними з популярних сортів є Миколка, Елегантний, Старокиївський і Володимирівський.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”