Нова Зеландія заявила про продовження розгортання військового контингенту на Соломонових островах

Влада Нової Зеландії заявила про продовження розгортання Сил оборони на Соломонових островах. Операцію було продовжено на тлі побоювань західних союзників щодо зростаючої присутності Китаю в південній частині Тихого океану.

Операцію буде продовжено щонайменше до травня наступного року, пише Reuters.

«Наше партнерство сприяє миру не тільки за допомогою співпраці в галузі безпеки, але і шляхом розв’язання економічних проблем, зміни клімату і ряду інших потреб в області розвитку, з якими ми стикаємося як регіон», — повідомила міністр закордонних справ Нанайя Махута.

Країна перекинула війська на Соломонові острови наприкінці 2021 року на прохання уряду. До цього в столиці Хоніарі спалахнули заворушення.

Військові входять до складу Міжнародних сил сприяння Соломоновим островам, до складу яких також входять війська з Фіджі, Австралії та Папуа-Нової Гвінеї.

Китай також підписав з Соломоновими островами пакт, який передбачає створення військової бази на одному з островів. В Пекіні впевнені, що документ допоможе Соломоновим островам підтримувати громадський порядок і справлятися зі стихійними лихами.

Раніше повідомлялося, що російські війська разом із Китаєм провели військові навчання. Вони стали першими навчання з початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

Група інструкторів із Нової Зеландії вирушила до Великої Британії, де буде навчати 230 українських воїнів поводженням з гаубицями L119 калібру 105 мм. Їх теж дадуть.