Зеленський підбив підсумки трьох місяців війни

Президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення.

В ньому він розповів про результати трьох місяців війни з Росією. Відео опублікувала пресслужба президента.

Зеленський нагородив 15 тисяч 227 українців і українок державними нагородами. З них 12 тисяч 550 військовослужбовців ЗСУ. 1801 воїн Нацгвардії. 205 прикордонників. 182 поліцейських. 167 працівників СБУ. 138 представників ДСНС. 99 воїнів ГУР. 38 працівників Держспецзвʼязку.

“А ще працівники Управління держохорони, Служби зовнішньої розвідки, НАБУ, ДБР і Служби судової охорони, які також зробили внесок у нашу оборону”, сказав він.

155 українцям присвоєно звання Герой України, з них 75 посмертно.

Зеленський повідомив, що 1016 населених пунктів України вже деокуповано.

“Зараз на Донбасі ситуація вкрай складна. Туди для наступу кинута уся потуга російської армії, яка у них ще залишилась. Лиман, Попасна, Сєвєродонецьк, Словʼянськ окупанти хочуть зруйнувати там все”, сказав президент.

Зеленський попросив постачати Україні важку зброю РСЗВ, танки, протикорабельна та інша зброя, адже це найкраща інвестиція у збереження стабільності в світі і у недопущення багатьох жорстких криз, які Росія ще планує чи вже спровокувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні новини дня: ЄС скасував мито, Орбан оголосив надзвичайний стан

Він повідомив, що поговорив з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Наприкінці травня відбудеться важливе засідання Євроради, присвячене питанням допомоги Україні.

“Також говорив з премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Передусім, про оборонну підтримку України. Про подальшу політичну взаємодію і надання нашій державі усього обсягу допомоги, зокрема, фінансової, яка так необхідна, щоб подолати окупантів”, сказав Зеленський.

Провів нараду з керівниками і керівницями кримського напрямку нашої політики – Тамілою Ташевою, постійним представником президента України в Автономній республіці Крим.

Також створена міжнародна консультативна група на чолі з Єрмаком та екс-генсекретарем НАТО Расмуссеном. До її складу увійдуть провідні фахівці у сферах безпеки і оборони, дипломатії. Їхнє завдання напрацювати такий формат гарантій, який дійсно працюватиме.