У МОЗ розповіли, чи загрожує Україні мавп’яча віспа

Шанси поширення мавп’ячої віспи в України дуже малі.

Україна не є транзитною країною для подорожей до країн Африки, заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін під час телемарафону, передає Gazeta.ua.

“У світі вже зареєстрували 258 випадків захворювання. Це 171 підтверджений і 87 підозрілих. Вірус стабільний, тому не так швидко мутує, як, наприклад, коронавірус. Протікає захворювання набагато легше за віспу. Ми зараз перебуваємо на етапі готовності та постійного моніторингу ситуації”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще в одній країні підтвердили випадки мавп’ячої віспи у людей

На сьогодні випадків інфікування мавп’ячою віспою в Україні немає.

“Щоб заразитися, потрібен тривалий близький контакт із хворою людиною. Якщо українець інфікується вірусом на території ЄС, він перебуватиме там до моменту повного одужання”, – заявив Кузін.

Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала 92 випадки віспи мавп у 14 країнах, які не є ендемічними для вірусу. Найбільшу кількість виявили у Великій Британії, Іспанії та Португалії. Випадки віспи нещодавно зареєстрували в Ізраїлі та Швейцарії.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема, на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися або захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.