Експрезидента Молдови Додона затримали на 72 години

Експрезидента Молдови Ігоря Додона затримали на 72 год.

Його підозрюють у державній зраді та корупції, повідомила представник генпрокуратури Молдови Маріанна Керпек, передає deschide.md.

За її словами, Додона підозрюють “у пасивній корупції, незаконному збагаченні, злочинному фінансуванні політичної партії, а також державній зраді”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санду вимагає вивести російські війська з Придністров’я

Слідчі дії проводять у межах справи, що стосується відео 2019 року, на якому молдавський олігарх Влад Плахотнюк передав Додону пакет із грошима. Генпрокуратура Молдови тоді вирішила не відкривати справу щодо Додона, оскільки не була впевнена в достовірності відео. Зараз суд скасував рішення про невідкриття кримінальної справи.

На іншому відео Додон у розмові з Плахотнюком зізнався, що отримував із Росії гроші на утримання партії. За його словами, витрати на партію доходили до $1 млн на місяць.

У Молдові антикорупційна прокуратура із спецслужбами прийшла з обшуками до колишнього президента країни Ігоря Додона. Обшуки тривали вдома у Додона в Кишиневі, а також в інших місцях та на об’єктах нерухомості, які належать колишньому президенту через посередників.

Експрезидента Молдови Додона підозрюють у мільйонних розкраданнях та перевищенні повноважень на користь організованого злочинного угруповання.

Додон був президентом Республіки Молдова з 23 грудня 2016-го до 24 грудня 2020 року. У другому турі президентських виборів його перемогла колишня прем’єрка та голова партії “Дія і солідарність” Мая Санду. Проросійського політика Додона не переобрали на другий термін. За Санду проголосували 57,6%, а за Додона – 42,3%.

Санду склала присягу президента Молдови та офіційно вступила на посаду 24 грудня 2021 року.