У МОЗ оцінили ризики поширення віспи мавп на території України

У МОЗ України заявили, що ризики поширення мавпячої віспи на території України дуже малі. Адже Україна не є транзитною країною для мандрівок до Африки.

Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін під час телемарафону.

За його словами, зараз у світі зареєстровано 258 випадків, це 171 підтверджений та 87 підозрілих.

«Вірус дійсно стабільний, тому він не так швидко мутує, як, наприклад, коронавірус, і течія досить легка. Набагато легша віспа. Ми зараз перебуваємо на етапі готовності та на етапі моніторингу цієї ситуації», – заявив Кузін.

В Україні немає випадків інфікування мавпячою віспою.

«Щоб інфікуватися потрібен тривалий близький контакт із хворою людиною», – заявив Кузін, додавши, що якщо українець інфікується вірусом на території ЄС, він перебуватиме там до повного одужання.

Читайте також, британські органи охорони здоров’я рекомендують 21-денний карантин для близьких контактів людей, що захворіли на мавпячу віспу.

Як пише The Guardian, наразі відомо про 180 випадків у щонайменше 14 країнах, більшість з них – в Іспанії та Португалії. Генетичний аналіз трьох зразків показує, що цей вірус дуже схожий на той, який поширювався в Нігерії у 2018-19 роках.

Як повідомлялося, інфікування віспою мавп зафіксоване у десяти країнах Європи: Великій Британії, Іспанії, Португалії, Німеччини, Бельгії, Франції, Нідерландів, Італії, Швеції, Швейцарії. Також випадки захворювання проявилися в Ізраїлі.

Зокрема, у Бельгії запроваджують карантин для хворих на віспу мавп. У країні підтверджено четвертий випадок інфікування вірусом.

Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я повідомило, що влітку у країнах Європи можливе зростання захворюваності на віспу мавп. Поширення вірусу може прискоритися через масові фестивалі та вечірки.