Велика Британія може надати флот для супроводу кораблів із українським зерном

Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс та міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс обговорили створення «захисного коридору» з Одеси для супроводу в Чорному морі кораблів з українським зерном. Велика Британія погоджує зі своїми союзниками можливий план відправлення військових кораблів.

«Коаліція бажаючих» допомогти країн, у тому числі членів НАТО та інших, що залежать від зерна, таких як Єгипет, може виділити військові ресурси для зміцнення захисту та запобігання повній нестачі продовольства, повідомив Габріелюс Ландсбергіс, пише видання The Times.

Згідно з планом, військово-морські сили союзників можуть допомогти очистити територію навколо південного порту від російських мін, а також захищати вантажні судна в морі.

Також буде розгорнуто ракети великої дальності для стримування будь-яких спроб Росії саботувати такий коридор.

Україна та Росія разом експортують третину світової пшениці та ячменю та половину соняшникової олії, а Росія є головним постачальником добрив, ціни на які зросли.

Кремль блокує українські порти, а припинення поставок продуктів харчування загрожує браком продовольства та політичними хвилюваннями в країнах Африки, Близького Сходу та Азії.

Глава всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі вже засудив Росію за «оголошення війни глобальній продовольчій безпеці» та звинуватив Путіна у тому, що він відправив сотні мільйонів людей «на голодну смерть» на тлі блокади експорту зерна.

За даними українського аналітичного Центру оборонних стратегій, зараз у морі знаходяться шість кораблів Чорноморського флоту і два підводні човни, які загрожують безпеці вантажних суден.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розблокування українських портів є стратегічним питанням, адже блокування росією може призвести до дефіциту зерна та олії у світі.

До середини липня резерви зерна закінчаться і країни світу гостро відчують продовольчу кризу, спровоковану війною росії проти України, заявили у Мінагрополітики.

На нових знімках супутників компанії Maxar Technologies видно, як на російські судна у тимчасово окупованому Севастополі завантажується вкрадене зерно.