“Останній день в Азовсталі” – бійці “Азова” встигли передати цінні кадри з “фортеці” Маріуполя

Об’єднання BABYLON’13 змонтувало короткий фільм-прощання, знятий керівником пресслужби “Азову” Дмитром Козацьким, на позивний “Орест”.

Він зафільмував ці кадри за день полону. На Азовсталі “Орест” провів 84 дні. Відео опублікував радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

“Останній день в Азовсталі. Відео змонтоване BABYLON’13 на основі матеріалів, переданих гарнізоном “Маріуполь”. Ми всі у невідплатному боргу у наших захисників Маріуполя. Їх подвиг та героїзм не мають достатніх слів”, написав Андрющенко.

На початку ролику показали карту захоплення Маріуполя. На ній видно, як російські окупанти просувалися до заводу, щоб його оточити.

Також бачимо наслідки обстрілів росіянами. Даху майже не залишилося, всередині все зруйноване, в деяких місцях видно дірки від снарядів.

Перед полоном Дмитро Козацький також показав останні фотографії з Азовсталі. На них можна побачити понівечений завод, який узяв на себе удар окупантів.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу в Новоазовську доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор прибули в Оленівку. Обидва населені пункти під тимчасовою окупацією Росії, у ДНР.

Для подальшого повернення їх додому запланована процедура обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території заводу, проводяться заходи з порятунку.

Кремль міг погодитися на евакуацію українських військових з Азовсталі, щоб швидше оголосити “взятим” Маріуполь. Москва може відмовити в обміні захисників Маріуполя, вважає американський Інститут вивчення війни.

20 травня у Російській Федерації заявили, що вже вивезли усіх українських військових з Азовсталі. Тепер увесь завод контролюється російськими окупантами. Також росіяни називають кількість українських військових, які вийшли з Азовсталі – 2439.