Спочатку “фільтраційний” табір, потім у Росію: окупанти депортували понад 1,3 млн українців

Російська Федерація депортувала з України на свою територію 1 377 925 осіб, зокрема, 232 480 дітей.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

За останню добу російські окупанти депортували 17 306 українців, серед них 2213 дітей.

Заяви РФ про нібито добровільне переміщення українців не відповідають дійсності.

“Ми маємо незаперечні підтвердження примусової та спланованої заздалегідь депортації”, – повідомила омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові окупанти розбомбили стадіон збірної України

Черговим доказом стало відео, опубліковане радником мера Маріуполя Петром Андрющенком. На записі реальна картина депортації маріупольців.

Люди оточені російськими військовими з автоматами, обурені й налякані. Покинути місце “евакуації” окупанти не дозволяють.

Їх змушують сідати в автобуси і лише при посадці повідомляють, що далі везтимуть до “фільтраційного табору” в Безіменному Новоазовського району і потім у Росію.

За дуже приблизними даними, тільки через цей табір пройшли понад 32 тис. громадян.

Скільки з них через “нелояльність” до російських загарбників і “спеціальної операції” опинилися в катівнях на тимчасово окупованих територіях або загинули, встановити зараз неможливо.

Своїми діями країна-окупант РФ грубо порушує Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території.

Депортація і насильницьке переміщення населення є злочином проти людяності, відповідно до Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Російські окупанти готувалися до масової депортації українців до РФ ще з початку року. Людей примусово відправляють за 8 тис. км.