Народні прикмети 21 травня: сьогодні найзагадковіший день року

21 травня православна церква відзначає день пам’яті Іоанна Богослова. Це свято вважається одним з найзагадковіших в православному календарі.

Сьогодні пекли пироги, які не їли, а виносили за село і роздавали перехожим. Перед цим молилися, щоб зустріти хорошу людину, з якою можна було б розділити трудовий хліб. Вважалося поганим знаком 21 травня не зустріти перехожого, і в цьому випадку, щоб не накликати біду, згодовували пиріг птахам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке сьогодні свято та що не можна робити

Ще однією турботою в цей день в багатьох місцевостях була посадка огірків. Вважали, що посіяні на Івана довгого, вони обов’язково виростуть довгими.

21 травня спостерігали за веселкою. Побачити веселку вранці – до дощу, ввечері – до погожого дня. Побачити три веселки – до вітру.

Православні християни вірять, що молитва до Іоанна Богослова може врятувати від отруєння, адже коли його хотів отруїти римський імператор, на апостола отрута не подіяла і він залишився цілий і неушкоджений.

До святого апостола Іоанна Богослова, якого називають “апостолом любові”, звертаються з молитвами про подружнє щастя. Вважається, що молитва, звернена до Іоанна Богослова, зцілює від хвороб. Євангеліст Іоан також є покровителем школярів і студентів, які просять його про допомогу перед іспитами.

Народні прикмети

Погожий день – влітку буде трохи грибів

Дощовий день – прикмета того, що виростуть гриби

Рясно цвіте черемха – літо буде мокре

Місяць 21 травня вкритий серпанком – скоро погода погіршиться

Як тільки листя дуба розпускалися – можна сіяти теплолюбні культури, оскільки земля вже добре прогрівається.

Сьогодні свято в Олени, Івана і Петра. 21 травня вони святкують День Ангела.