Росія може завищувати кількість захисників Азовсталі: назвали причини

Російська Федерація може завищувати кількість українських захисників Азовсталі задля обміну полоненими або щоб приховати справжнє їхнє число.

Росіяни не хочуть визнавати, що сотням, а не тисячам українських військових вдавалося утримувати завод протягом тривалого часу, повідомляє Інституту вивчення війни (ISW).

“Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що з початку евакуації Азовсталь покинули майже 2 тис. українських бійців, тоді як Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) повідомив, що він зареєстрував лише сотні військовополонених. Невідповідність може бути результатом затримок із реєстрацією або звітністю МКЧХ. Однак офіційні російські джерела також можуть приховувати справжню кількість евакуйованих з різних причин”, – йдеться у щоденному зведенні американських аналітиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Хлопці евакуюються з одного пекла в інше” – дружини й матері бійців з Азовсталі звернулися до Туреччини

Ключові висновки експертів:

Росіяни можуть робити такі заяви, щоб максимізувати кількість російських полонених, яких можна обміняти, якщо вони домовляться про обмін полоненими з Україною.

Російське керівництво може також спробувати уникнути збентеження, визнавши, що військовим РФ протистояли “сотні”, а не “тисячі” українських захисників.

Командир полку “Азов” Денис Прокопенко додатково заявив, що дав команду на припинення оборони Маріуполя Донецької області для порятунку життя захисників Азовсталі, тому найближчими днями кількість евакуйованих, швидше за все, збільшиться.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу в Новоазовську доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор прибули в Оленівку. Обидва населені пункти під тимчасовою окупацією Росії, у так званій ДНР.

Для подальшого повернення їх додому запланована процедура обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території заводу, проводяться заходи з порятунку.

Кремль міг погодитися на евакуацію українських військових з Азовсталі, щоб швидше проголосити “взятим” Маріуполь. Москва може відмовити в обміні захисників Маріуполя, вважає американський Інститут вивчення війни.

Комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають Азовсталь. Вже зареєстрували сотні полонених. Військові заповнюють форму з особистими даними. Вказують ім’я, дату народження і найближчих родичів.

Росіяни називають кількість українських військових, які вийшли з Азовсталі – 2 439.