Вчені визначають деревину як біржовий товар

На сьогодні майже немає сумнівів у тому, що деревина має продаватися на біржових електронних майданчиках. Все більше експертів дають свою позитивну оцінку на користь повного переходу торгівлі на біржі. Завдяки цьому ринок стає відкритий, впорядкований і привабливий для бізнесу та інвестицій.

Експерт-дорадник із питань технологій деревообробки та лісового товарознавства, аудитор-експерт лісової системи сертифікації FSC Наталія Марченко наводить низку аргументів, чому деревина (круглі лісоматеріали) є біржовим товаром:

По-перше, національні та галузеві нормативні документи на сьогодні повністю охоплюють номенклатуру круглих лісоматеріалів у частині розмірно-якісної класифікації, методів обмірювання, визначення об’ємів, транспортування, приймання, зберігання, маркування тощо.

По-друге, лісоматеріали підлягають поділу за розмірно-якісними характеристиками на партії будь-якого обсягу; такий товар має певний термін зберігання (залежно від умов зберігання та виду деревини) зі збереженням початкових характеристик (у нормативних документах встановлені рекомендації щодо умов і термінів зберігання, складування).

По-третє, деревина (круглий лісоматеріал) є взаємозамінним товаром. Деревина, що виставляється на торги у вигляді партії, лоту тощо, має ознаки, властиві всім речам того ж роду: об’єм; вид деревини; клас якості; групу товщини; групу довжини; відповідність певному нормативному документу; за необхідності: сортимент, стан обробки (в корі, без кори) та деревостану (сухостій, горільник); ціну, продавця.

Як зазначає Наталія Марченко, враховуючи високі корупційні ризики, що існують в Україні, зокрема в лісовому секторі, операції купівлі-продажу в державному секторі, до якого відноситься торгівля лісоматеріалами, за прямими договорами є зоною високого корупційного ризику. Тому торгівля деревиною має здійснюватися за прозорими та організованими механізмами реалізації. Найдоцільнішим з них є товарна біржа.

Нагадаємо, нещодавно Державне агентство лісових ресурсів України підтримало продаж на біржі всієї продукції державних лісгоспів, його обласних управлінь та лісових господарств. На що позитивно відреагували деревообробники, лісові господарства, та інші представники ринку деревини.