У Варшаві запрацював центр Дія.Бізнес: як отримати консультацію, почати свій бізнес та працевлаштуватись у Польщі

У Варшаві 18 травня запрацював центр Дія.Бізнес, який допомагатиме українцям у відкритті власної справи та працевлаштуванні у Польщі. Потрапити на консультацію можна за попереднім записом за посиланням. Днями запустять також гарячу лінію для центру Дія Бізнес у Варшаві. 

Які особливості центру Дія.Бізнес у Варшаві

Функціонал варшавського центру відрізнятиметься від українських, оскільки там надаватимуть ще й консультації щодо правових підстав перебування у Польщі, а також пошуку житла та проживання, зазначила на презентації центру Дія.Бізнес Варшава заступник міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан. 


Валерія Іонан
заступник міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції

Центр Дія.Бізнес у Варшаві уже має певні свої особливості і відрізняється від тих центрів, що знаходяться в Україні частиною послуг. У центрі Дія.Бізнес Варшава будуть надаватись консультації з питань відкриття та ведення бізнесу, але і також з питань працевлаштування, та отримання статусу біженця або інших правових підстав знаходження на території Польщі… Ми запрошуємо усіх українців відвідати цей центр Дія.Бізнес у Варшаві і ми обіцяємо, що саме ця інституція стане для вас особливим простором підтримки у ці непрості часи. 

Усі консультанти центру Дія.Бізнес Варшава володіють широким практичним досвідом у роботі із малим та середнім бізнесом та інформаційним супроводом громадян України. 

Які послуги можна отримати у центрі Дія.Бізнес Варшава:

1. Консультації щодо відкриття бізнесу в Польщі.

2. Консультації щодо отримання статусу біженця або інших правових підстав перебування на території Польщі.

3. Консультування та надання інформації щодо житла та проживання в Польщі, екстрені контакти та ресурси підтримки із робочими місцями й працевлаштуванням у Польщі.

У результаті клієнт отримує дорожню карту з важливою інформацією про законодавчі норми Польщі щодо:

  • легалізації перебування у Польщі;
  • можливості проживання та працевлаштування в Польщі;
  • найкращі практики ведення бізнесу в Польщі та Європі загалом;
  • податкового навантаження;
  • спрощеної реєстраційної системи;
  • інформації щодо адаптації у Польщі;
  • ресурсів для підтримки бізнесу.

Крім того, центр підтримки підприємців Дія.Бізнес у Варшаві розробляє освітні продукти щодо підвищення професійних навичок, підтримки та розвитку підприємництва. Зокрема у центрі будуть проводити:

  • майстер-класи: 2–3-годинний захід (лекція та воркшоп), у процесі якого учасники одразу можуть випробувати знання на практиці;
  • воркшопи: 2–3-годинний захід (лекція та воркшоп), у процесі якого учасники одразу можуть випробувати знання на практиці;
  • інтенсиви: формат — 1 або 2 дні з фокусом на одній конкретній темі та одній цільовій групі;
  • тривалі системні програми: від 8 до 24 занять із фокусом на одній цільовій групі. Формат передбачає охоплення від 4-х тем і більше та може містити інтерактив. 

За словами Михайла Федорова, варшавський центр Дія.Бізнес буде своєрідним цифровим консульством Мінцифри у Польщі.


Михайло Федоров
Міністр цифрової трансформації України

Дія.Бізнес — це проект, який допоможе багатьом українцям знайти себе і знайти свій вектор розвитку, почати нову справу. І ми запрошуємо усіх українців у Польщі відвідати Дія.Бізнес, отримати безкоштовні консультації, отримати допомогу, знайти нову роботу, відкрити нову справу, отримати відповідь на будь-яке питання. Це по суті таке цифрове консульство Міністерства цифрової трансформації України в Європі, в Варшаві.

У Мінцифри підкреслили, що варшавський центр – частина національного проекту Дія.Бізнес з розвитку підприємництва. 

До повномасштабної війни в Україні працювало 11 центрів Дія.Бізнес: у Харкові, Миколаєві, Одесі, Черкасах, Києві (на базі КНУ імені Тараса Шевченка), Полтаві, Ужгороді, Бучі, Тернополі, Кривому Розі, Кременчуці. Однак зараз більшість центрів Дія.Бізнес функціонують як гуманітарні центри для координації допомоги. У Тернополі та Ужгороді Дія.Бізнес працюють у стандартному форматі, проте додатково допомагають бізнесу із релокацією, адаптацією до нових умов, і відновленням діяльності. 


Валерія Іонан
заступник міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції

Центри підтримки підприємців – це сучасні та комфортні локації, де українці можуть безкоштовно отримувати консультації, відвідувати освітні події, тестувати свій продукт до виходу на ринок в pop-up локаціях та користуватись багатьма іншими продуктами та сервісами.  До війни у центри Дія.Бізнес найчастіше звертались за консультаціями з юридичного напрямку, з маркетингового, з питань продажів та експорту. Загалом проведено вже багато тисяч консультацій із оцінкою 5. 

Кожен п’ятий український підприємець переніс свій бізнес у більш безпечні регіони

На сьогодні 99% підприємств в Україні – це підприємства малого і середнього бізнесу. Із них майже половина повністю зупинились через війну. Збитки даного сегмента за 75 днів повномасштабної війни склали 85 мільярдів доларів – а це близько 20% ВВП України. Тому підтримка підприємництва – це життєво необхідна місія для України та нашої економіки, наголосила генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові Інга Андреєва. 


Інга Андреєва
генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові

Для Mastercard  підтримка малого і середнього бізнесу – стратегічний напрямок протягом багатьох років. Ми розробляємо фінансові продукти, технологіЇ, сервіси, маркетингові кампаніЇ, щоб підтримати підприємців. Протягом березня-квітня ми встановили міжбанківську комісію інтерчендж у 0%, щоб підтримати підприємців. Разом з партнерами ми пропонуємо підприємствам різноманітні технології, щоб вони продовжували приймати платежі, як офлайн, так і онлайн – від класичного POS-терміналу до діджитал-розрахунків, коли можна розрахуватись за продукти та сервіси навіть не виходячи з месенджерів.  Ми віримо, що саме у партнерстві наша сила, тому маємо за честь бути партнерами Міністерства цифрової трансформації України. Ми стали партнерами платформи Дія.Бізнес  – це єдина точка доступу до інформаційних, консультаційних, освітніх програм. Багато підприємців користуються зараз цією платформою. 

Інга Андреєва нагадала, що кожен 5-тий український підприємець був змушений перенести свій бізнес у більш безпечні регіони – у межах країни або за кордон. І у Польщі зараз перебувають кілька мільйонів наших співвітчизників. Тому відкриття центру Дія.Бізнес у Варшаві допоможе українцям знайти можливості для розвитку, продовжувати свою роботу та зростати. 


Інга Андреєва
генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові

Три мільйона громадян України зараз знаходяться у Польщі, тому ми тут, щоб підтримати наших підприємців. Щоб вони могти надбати міжнародний досвід, масштабувати свій бізнес, але і для того, щоб підприємці обов’язково у майбутньому відновити справу в Україні та розвивати її у нашій рідній країні. 

Дія.Бізнес у Варшаві допоможе мінімізувати вплив війни на економіку

Президент правління Польської агенції інвестицій і торгівлі (PAIH) Кшиштоф Дринда наголосив, що завдяки центру Дія.Бізнес у Варшаві та співпраці між країнами, українські підприємці зможуть підтримувати безперервність бізнесу та мінімізувати вплив війни на економіку.

«Роль та спеціалізація PAIH — підтримка польських підприємців у міжнародній діяльності. Наразі такої підтримки потребують також компанії, які переміщуються із зон бойових дій в Україні. Я радий, що ми можемо брати участь у проєкті Дія.Бізнес разом із Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економічного розвитку та технологій Польщі. Завдяки цьому українські компанії можуть підтримувати безперервність бізнесу, а отже мінімізувати вплив війни на економіку».

— Кшиштоф Дринда
Президент правління Польської агенції інвестицій і торгівлі (PAIH)

Заступник Міністра економічного розвитку та технологій Польщі Ольга Семенюк підкреслила, що Польща активно підтримуватиме український бізнес та сподівається, що більш широка співпраця між країнами у різних галузях дозволить закінчити війну в Україні. 


Ольга Семенюк
Заступник Міністра економічного розвитку та технологій Польщі

«Я рада, що сьогодні ми відкриваємо довідковий центр для підприємців з України, філію Дія.Бізнес у Варшаві. Це стало можливим завдяки співпраці Міністерства цифрової трансформації України, Офісу з розвитку підприємництва та експорту України та Польського агентства інвестицій і торгівлі. Я хотіла би подякувати PAIH за те, що приєднався до проекту та надав простір, необхідний для виконання завдань центру. Вірю, що центр Дія.Бізнес сприятиме створенню та реалізації багатьох цікавих проєктів у Польщі»

Заступниця Міністра економічного розвитку та технологій Польщі нагадала, що більшість переселенців з України – жінки. 


Ольга Семенюк
Заступник Міністра економічного розвитку та технологій Польщі

Є велика роль Польщі у підтримці українському бізнесу у контексті відбудови і трансформації. Ми вітаємо інтенсивний діалог щодо українських компаній,  які хотіли б працювати у Польщі.  Більшість біженців, які приїхали до Польщі з України – жінки. Серед них більша частина – висококваліфіковані працівники з високими можливостями праці. Єдиним бар’єром, з яким вони зіштовхнулись у Польщі був бар’єр мовний. 

Українські переселенці у Польщі прагнуть почати свою справу

Посол України у Польщі Андрій Дещиця зазначив, що українські переселенці вдячні полякам за потужну підтримку, надання житла та допомоги, однак наші співвітчизники хочуть вносити свою лепту та прагнуть працевлаштуватись і заробляти у Польщі. І центр Дія.Бізнес, який відкрився у Варшаві, допоможе українцям швидше реалізувати ці цілі.


Андрій Дещиця
Посол України у Польщі

Останніми місяцями я і мої колеги із посольства і консульства дуже часто спілкуємось із тими громадянами України, які вимушено переселились до Польщі. Вони дуже дякують за те, як Польща їх прийняла, і відкрила свої домівки, серця, кухні також. Але наші громадяни кажуть “Ми не хочемо сидіти нічого не робити і чекати, що нас будуть далі годувати. Ми хочемо щось робити, заробляти гроші і ми хочемо також додавати до того добробуту, який є у Польщі, свою частку – і для себе і для польського суспільства”. І це потім знадобиться в Україні. Тому я дуже вдячний усім, хто причетний до створення платформи Дія.Бізнес, яка дозволить нашим громадянам якомога швидше розпочати свій бізнес і заробляти кошти. 

Український дипломат наголосив, що українки зацікавлені у працевлаштуванні та відкритті власної справи, вони не приїхали до Польщі, аби жити за формулою «три К» – діти, кухня, церква.


Андрій Дещиця
Посол України у Польщі

Більшість вимушених мігрантів, які прибули до Польщі – це жінки, зокрема, жінки з дітьми. Але насправді вони не приїхали сюди. щоб жити тут за формулою “Три К” (Kinder, Küche, Kirche – діти, кухня, церква  – ред.) – виховувати дітей, готувати на кухні і ходити раз на тиждень до церкви. Вони приїхали сюди робити бізнес і я дуже радий, що вони мають тепер таку можливість завдяки Дія.Бізнес. І українки покажуть, наскільки вони сильні і можливі. Так само як це показав український народ і українська держава, яка вона є сильною в порівнянні з нібито великою російською потугою. Ми переможемо!

Центри Дія.Бізнес можуть з’явитись по усьому світу

Центр Дія.Бізнес у Варшаві відкрився 17 травня, а 18 травня уже почав приймати перших відвідувачів. Відкриття центру відбулось за ініціативи Міністерства цифрової трансформації України в партнерстві з Міністерством економічного розвитку та технологій Польщі, Польською агенцією інвестицій та торгівлі й компанією Mastercard. Очільник Мінцифри Михайло Федоров подякував Польщі за потужну підтримку цієї ініціативи та допустив, що подібні центри Дія.Бізнес відкриватимуться і у інших країнах.


Михайло Федоров
Міністр цифрової трансформації України

Я сподіваюсь, що такий формат нашим колегам з Польщі також сподобається. І, можливо, наш проект отримає новий етап розвитку і Дія.Бізнес будуть відкриватись по усій Європі, по усьому світу. Чому б ні? Тому що весь світ побачив, що українці — найсміливіша нація, вона бореться із такою великою армією і насправді наша героїчна армія захищає не тільки Україну, а і весь світ. І у нас дуже багато сміливих і героїчних підприємців, які сьогодні продовжують працювати, продовжують відбудовувати економіку нашої країни. Вони повертаються в Україну, запускають бізнеси і ми робимо усе, щоб вони продовжували це робити

Центр Дія.Бізнес у Варшаві працюватиме на період військових дій в Україні. А після завершення війни Мінцифри проаналізує попит українців на послуги даного центру та ухвалить рішення про його подальшу долю.