Видання The Economist присвятило новий номер продовольчій катастрофі через війну в Україні

Війна руйнує глобальну продовольчу систему, ослаблену COVID-19, зміною клімату та енергетичним шоком. Український експорт зерна та олійних культур переважно зупинено, а російський експорт під загрозою. Разом дві країни поставляють 12% обсягів, що продаються.

Ціни на пшеницю, що піднялися на 53% з початку року, підскочили ще на 6% 16 травня після того, як Індія заявила, що призупинить експорт через тривожну ситуацію, пише The Economist.

Широко поширена ідея про кризу вартості життя не відображає серйозності того, що може статися попереду. Антоніу Гутерріш, заступник генерального секретаря, попередив 18 травня, що найближчі місяці загрожують «глобальним браком продовольства», який може тривати роками.

Висока вартість основних продуктів харчування вже збільшила кількість людей, які не можуть бути впевнені в тому, що їм достатньо їжі, на 440 мільйонів, до 1,6 мільярда людей. Майже 250 мільйонів людей перебувають на межі голоду. Якщо, як це ймовірно, війна затягнеться, а поставки з Росії та України будуть обмежені, ще сотні мільйонів людей можуть опинитися за межею бідності.

Росія та Україна постачають 28% світової торгівлі пшеницею, 29% ячменю, 15% кукурудзи та 75% соняшникової олії. Росія та Україна дають близько половини зернових, що імпортуються Ліваном та Тунісом; для Лівії та Єгипту ця цифра становить дві третини. Експорт продуктів харчування України забезпечує 400 мільйонів людей.