Журналісти NYT знайшли докази масової страти в Бучі: фото й відео

Видання The New York Times розшукало докази страти російськими десантниками вісьмох чоловіків на вул. Яблунській, 144 в Бучі.

Журналісти встановили імена всіх страчених чоловіків та причини, з яких більшість із них стали мішенню. Про це повідомляє NYT.

Це Анатолій Приходько, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий, Денис Руденко, Андрій Дворніков, Святослав Туровський, Валерій Котенко та Віталій Карпенко.

Кадри з камери спостереження навпроти будинку 144 показали, що російські десантники зайняли Бучу приблизно в той же час, коли було страчено групу чоловіків. Вони керували транспортними засобами, зокрема БМД-2, БМД-3 та БМД-4, що використовуються майже винятково у Повітряно-десантних військах Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти знайшли бурятів, які скоювали воєнні злочини під Києвом

Десантники патрулювали район, проводячи обшуки будинків і працюючи всередині та зовні чотириповерхової офісної будівлі на Яблунській, 144, яку росіяни перетворили на базу та польовий госпіталь.

Поряд, на Яблунській, 31, 43-річний Іван Скиба, будівельник, і ще п’ятеро осіб чергували на імпровізованому блокпосту, коли росіяни повернулися.

Як Скиба розповів NYT, у них була граната, бронежилети та гвинтівка.

За словами Скиби, попереджені по радіо, що росіяни повернулися до Бучі і рухаються в їхньому напрямку, вони сховалися в будинку поряд із блокпостом із домовласником, 53-річним Валерієм Котенком, який приносив бойовикам чай та каву.

Пізніше до них приєдналися ще двоє бійців, Андрій Дворніков та Денис Руденко.

Приблизно через годину російські солдати, які проводили обшук, знайшли чоловіків і під дулом пістолета вигнали з дому всіх дев’ятьох, включаючи домовласника. Солдати обшукали їх на наявність татуювань, які могли б свідчити про військову належність, і змусили декого зняти зимові куртки та взуття. Потім їх провели на базу на вул. Яблунській, 144.

Про те, що сталося далі, журналістам NYT розповів Скиба та семеро цивільних свідків, яких росіяни також зібрали із сусідніх будинків та тримали в окремій групі.

Свідки розповіли, що бачили групу полонених на стоянці перед російською базою у сорочках, натягнутих на голову. За словами Скиби, російські солдати змусили їх стати на коліна, а потім майже одразу застрелили Віталія Карпенка.

Зазначається, що одну людину відпустили. За словами місцевого військового командира та слідчих, зараз вона перебуває під слідством; в урядовому документі, з яким ознайомилися NYT, зазначено, що йдеться про “державну зраду”.

Скиба розповів, що в нього вистрілили і він упав, куля влучила йому в бік.

Тіла чоловіків, убитих на стоянці та всередині будівлі, винесли у двір. Вони із шістьма іншими жертвами пролежали там майже місяць.

Встановили першого підозрюваного в убивствах у місті Буча на Київщині – командира підрозділу нацгвардії РФ Сергія Колоцея. Прокурори Бучі й поліцейські встановили, що саме цей військовослужбовець убив 18 березня чотирьох беззбройних чоловіків у Бучі. 29 березня він же катував, примушуючи зізнатися в підривній діяльності проти російської армії, ще одного цивільного. Він забрав проукраїнськи налаштованого місцевого мешканця “на підвал”, де бив його руками, прикладом автомата й гардою ножа.