Ще двоє російських військових визнали свою провину в суді

У Котелівському райсуді Полтавської області розпочався процес над двома російськими військовими — Олександром Бобикіним та Олександром Івановим, яких звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни. Вони стріляли із «Градів» по Харківській області з території рф.

Як повідомляє видання «Ґрати», 19 травня, під час першого засідання по суті, прокурор Василь Панов зачитали обвинувальний акт. Бобикін та Іванов повністю визнали провину та погодилися давати свідчення. У зв’язку із цим прокурор просив розглядати справу без дослідження доказів. Обвинувачені не заперечували.

Суд допитав обох обвинувачених. За словами Бобикина, він дізнався про «навчання» у грудні минулого року. На початку лютого разом із товаришами по службі виїхав до Курська, а потім — до Малинівки Білгородської області. Там командування сказало військовим, що вони «заходитимуть на територію України». При цьому у них відібрали телефони та годинники.

Іванов підтвердив слова Бобикина. Обидва заявили, що не знали, куди саме стріляють. Про те, що снаряди потрапили на територію Харківської області, дізналися вже під час слідства. За словами Іванова, частина його товаришів по службі відмовилася виконувати цей наказ.

Суд оголосив перерву до 26 травня.

Нагадаємо, за даними слідства, у перший день повномасштабного вторгнення обвинувачені з залпового вогню «Град» обстріляли Харківську область з російської, а потім української території, зруйнувавши цивільну інфраструктуру, житлові будинки та ліцей.

Тим часом, Київський суд розпочав слухання у справі російського військовослужбовця, який умисно вбив неозброєного мирного жителя в селі Чупахівка на Сумщині. Він визнав свою провину. Це перша з початку вторгнення Росії кримінальна справа про воєнні злочини.

В МВС повідомили, що в Україні вже діють підрозділи, що працюють за аналогією з таємними групами ізраїльської розвідки «Моссад» з пошуку гітлерівських нацистів. Вони займуться розшуком і ліквідацією окупантів, які чинили воєнні злочини і звірства у населених пунктах Київщини.

Тим часом на Харківщині суддя співпрацювала з російськими окупантами. Їй повідомлено про підозру у держзраді та загрожує довічне ув’язнення.

У Харкові затримали поліцейського, що співпрацював з окупантами.

Крім того, повідомлено про підозру жителькам Рівненщини, які назвали постановкою вбивства рашистами людей у Бучі.