Конгрес США схвалив виділення 40 мільярдів доларів допомоги, більшість з яких піде Україні

19 травня Сенат американського Конгресу схвалив раніше заблоковані бюджетні поправки на 40 мільярдів доларів для протидії російській агресії.

Як пише The Washington Роst, законопроект підтримали 86 сенаторів, проти були 11 представників партії республіканців. Документ надіслано на підпис Джо Байдену.

Із цих 40 млрд доларів 20 будуть витрачені на поставку Україні зброї за програмою ленд-лізу, 8,8 млрд – підтримку української економіки. Також гроші підуть на інші цілі, наприклад документування військових злочинів та захист від витоку ядерних матеріалів, ремонт посольства США в Києві і т.д. Майже 5 мільярдів доларів виділено на глобальну продовольчу допомогу для подолання потенційного дефіциту продовольства. Крім того, кошти призначені для союзників США у Європі, зокрема посилення їхньої кібербезпеки, а також утримання українських біженців. Також значна частина цього пакету буде витрачена на поповнення запасів армії США замість зброї, переданої Україні.

Раніше законопроект був заблокований сенатором-республіканцем Рендом Полом, який не приховує своєї прихильності до росії.