Фармгігант Bristol-Myers Squibb йде з росії: перша з найбільших глобальних фармкомпаній

Американська біофармацевтична компанія, що спеціалізується на розробці ліків для лікування онкологічних, ендокринних та інфекційних захворювань Bristol-Myers Squibb (BMS) 18 травня почала процес передачі російського бізнесу своєму партнеру у Центральній та Східній Європі — компанії Swixx BioPharma.

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на повідомлення профільного російського видання Vademecum.

Про процес передачі бізнесу розповідає джерело, близьке до BMS.  Окрім цього, інформацію підтвердили ще два співрозмовники, які працюють із фармкомпанією.

Повідомляється, що до кінця червня 2022 року BMS закриє всі дослідження, що спонсоруються нею в росії.

«Співробітникам російського підрозділу BMS (ТОВ «Брістол Майєрс Сквібб») запропонували перейти на роботу у Swixx BioPharma, а також пообіцяли компенсацію.

У росії Swixx керує ТОВ «Свікс Біофарма» та ТОВ «Свікс Хелскеа». Їхня сукупний виторг у 2021 році становила 3,3 млрд рублів. У Європі Swixx представляє інтереси BMS у таких країнах, як Болгарія, Естонія, Латвія та інших», – йдеться у статті.

За даними СПАРК-Інтерфакс, виторг «Брістол Майєрс Сквібб» у 2021 році становив 24,3 млрд рублів, чистий прибуток – 588,6 млн рублів.

Варто зазначити, BMS є першою глобальною фармкомпанією, яка оголосила про передачу комерційних операцій на російському ринку іншій структурі. З березня 2022 року іноземні фармкомпанії оголошували лише про обмеження своєї діяльності в росії – призупинення інвестицій та відмову від запуску нових клінічних випробувань. Серед таких, зокрема, Pfizer, Sanofi, Reckitt Benckiser, Johnson & Johnson, GSK, Takeda.

Bristol Myers Squibb – одна з найбільших фармацевтичних компаній світу, яка у переліку найбільших публічних компаній світу Forbes Global 2000 за 2021 рік посідає 410 місце.