У Чорнобильській зоні підрахували збитки від російського вторгнення

Російські окупанти в зоні ЧАЕС завдали збитків на понад 2.5 млрд гривень. Зокрема повністю знищили новітню лабораторію, а також вивели з ладу систему моніторингу радіаційного стану

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час брифінгу в «Медіацентрі Україна».

Російські військові вивели з ладу частину постів, які вимірюють контроль радіаційного стану та повністю знищили новітню лабораторію, аналогів якої немає у Європі, а також частину комп’ютерної техніки.

Внаслідок обстрілів випалено 12 тисяч гектарів. Частину екосистеми втрачено назавжди.
Після себе армія РФ залишила багато вибухівки та замінувала територію.
Міністр захисту довкілля та природних ресурсів зазначив, що за останні 20 років це перший конфлікт у світі з такою масштабною шкодою довкіллю.

Нагадаємо, 24 лютого військові агресора, що зайшли в Україну з Білорусі, захопили територію і приміщення Чорнобильської АЕС.

Окупанти також розмістили боєприпаси біля ЧАЕС, що суттєво підвищувало ризик пошкодження об’єкту «Арка» над зруйнованим четвертим енергоблоком. Згодом військові агресора почали рити окопи в рудому лісі – одному з найбільш забруднених місць у світі.

Наприкінці березня російські окупанти залишили територію Чорнобильської АЕС. В багатьох із них спостерігалися ознаки радіаційного опромінення. Перед відступом вони пограбували станцію.

2 квітня над ЧАЕС підняли прапор України, а 5 квітня Нацгвардія взяла станцію під контроль.

Через радіоактивне опромінення, російські військові, що перебували у Зоні відчуження, проживуть не більше року.