Терористи завдали збитків у Чорнобильській зоні на 2,5 млрд грн

Збитки від дій російських загарбників у Чорнобильській зоні складають понад 2,5 млрд грн.

Терористи також знищили новітню лабораторію, в якої немає аналогів у Європі. Про це під час брифінгу 19 травня заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає Gazeta.ua.

“Російські окупанти нанесли багато шкоди Чорнобильському заповіднику, який є вкрай важливим та цінним. Попередні збитки перевищують 2,5 мільярди гривень. Вони вивели з ладу частину постів, які вимірюють контроль радіаційного стану”, – зазначив він.

Крім того, вони знищили частину комп’ютерної техніки. Також ворог випалив 12 тис. гектарів території, тому частину екосистеми втрачено назавжди. Після себе вони залишили багато мінувань та вибухівок, але там вже працюють фахівці.

Міністр наголосив, що за останні 20 років це перший конфлікт у світі з такою масштабною шкодою довкіллю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У роковини Чорнобиля російські ракети пролетіли над трьома атомними станціями України – Зеленський

“Ракети росіян влучають в нафтобази, підприємства з небезпечними речовинами. На сьогодні ми маємо 245 випадків екоциду на території України та в акваторії морів. 34 випадки зареєстровано на Київщині це найвищий показник”, – додав Стрілець.

Він також розповів, що триває робота над документуванням злочинів, у чому дуже допомагає Польща. Зокрема, надала 12 автомобілів, які були передані на потреби ЗСУ та лісгосп працівників.

Також міністерство екології Польщі пообіцяло надати сучасну мобільну лабораторію, яка допомагатиме фіксувати шкоду та показувати в режимі реального часу шкоду довкіллю.

Російсько-окупаційні війська під час захоплення ЧАЕС нехтували правилами безпеки. На території Чорнобильської атомної електростанції їх перебувало майже 1 тис. У місті Чорнобиль – до 500 загарбників.