Країни G7 мають намір надати Україні пакет короткострокового фінансування

Країни «Групи семи» (G7) мають намір схвалити пакет короткострокового фінансування України обсягом близько $15 мільярдів. Допомога покриє потреби країни на три місяці.

Про це повідомляє Reuters.

Міністри фінансів й очільники центральних банків США, Японії, Канади, Великої Британії, Німеччини, Франції та Італії проводять переговори у Німеччині 19-20 травня.


Крістіан Лінднер
міністр фінансів Німеччини

«Ми повинні забезпечити ліквідність української держави. Я дуже оптимістичний, що на цій зустрічі G7 ми зможемо збільшити фінансування, яке дозволить Україні захистити себе протягом наступних місяців»

Європейська комісія запропонувала в середу надати Україні кредити на суму до 9 мільярдів євро за рахунок позик ЄС, гарантованих урядами ЄС, для покриття потреб Києва до кінця червня.

Японія подвоїть свою допомогу Україні до $600 мільйонів, щоб допомогти їй покрити її короткострокові потреби, заявив журналістам у четвер прем’єр-міністр Фуміо Кісіда.

Єврокомісія також запропонувала створити фонд невстановленого розміру грантів і кредитів для України, можливо, за рахунок спільних позик ЄС, для оплати її післявоєнного відновлення.

За оцінками деяких економістів, на такий проект буде потрібно від 500 мільярдів до 2 трильйонів євро, причому оцінки часто змінюються в залежності від тривалості конфлікту і масштабів руйнувань.

З урахуванням того, що в гру вступають такі суми, ЄС розглядає не тільки новий спільний проект запозичення за зразком фонду відновлення після пандемії, а й конфіскацію заморожених російських активів в ЄС в якості джерел фінансування.

Деякі країни, такі як Німеччина, однак, кажуть, що ідея, хоча і цікава з політичної точки зору, матиме хиткі юридичні підстави.

Офіційні особи США підкреслюють, що ще занадто рано планувати фінансування масштабного плану відновлення України, і Вашингтон хоче, щоб обговорення були зосереджені на нагальних бюджетних потребах Києва протягом наступних трьох місяців.

«Зрештою, ці потреби у відновленні переважно – в майбутньому. Ось чому ми більше зосереджені на бюджетних потребах України в наступні три місяці, ніж на реконструкції, «планах Маршалла» і конфіскації активів», – сказав представник Мінфіну США.

Нагадаємо, міністри закордонних справ країн G7 за підсумками саміту в Німеччині заявили, що продовжать надавати військову допомогу Україні та посилять економічний тиск на Росію.

Раніше у G7 повідомили про результативність санкцій проти Росії.

Наприкінці квітня міністри фінансів G7 надали і пообіцяли разом із міжнародним співтовариством додаткову підтримку Україні обсягом понад $24 мільярди на 2022 рік. Вони також додали, що за необхідності готові працювати над новими траншами.