У РФ зростання ВВП за перший квартал впало до 3,5% через введені санкції

Згідно з прогнозами економістів середнє зростання ВВП РФ за перший квартал мало впасти до 3,7%. За фактом стало відомо, що він впав до 3,5%. Це означає рецесію через західні санкції за вторгнення РФ в Україну, повідомляє видання Bloomberg.

У першому кварталі року економічне зростання Росії сповільнилося, хоча охопило лише повний місяць наслідків перших санкцій за вторгнення в Україну. Таким чином, економіка РФ тільки в березні змогла відчути вплив введених санкцій. Але при цьому це був лише початок, їх вплив неухильно зростатиме.

Валовий внутрішній продукт виріс на 3,5% у річному обчисленні проти зростання на 4% в останньому кварталі 2021 року, за попередніми даними Федеральної служби статистики. Це менше, ніж середній прогноз економістів, опитаних Bloomberg, зростання на 3,7%, що збігається з оцінкою російського Міністерства економіки.

Очікується, що санкції, введені країнами Заходу, що вразили основні російські фінансові установи та компанії та спричинили відхід іноземних фірм, спровокують глибоку рецесію в Росії. Річні прогнози падіння ВВП Росії варіюються від 8 до 12%.

Багато економістів сходяться на думці, що зростання ВВП агресора у першому кварталі зміниться глибоким падінням у другому. Таким чином, можна зробити попередній висновок, що введені санкції призводять до поступового збою економіки РФ, а не до різкого її падіння.