ЄС розширить групу з розслідування воєнних злочинів окупантів РФ в Україні

Єврокомісія докладає зусиль для допомоги українським та міжнародним групам щодо розслідування воєнних злочинів окупантів РФ на території України. До цієї роботи можуть приєднатися країни Європейського союзу, деякі з них вже розпочали свої розслідування воєнних злочинів.

Про це сьогодні під час виступу на сесії Європейського парламенту заявив Єврокомісар із юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Воєнні злочини в Україні мають бути розслідувані, а винні мають бути притягнуті до відповідальності. Ми перебуваємо у постійному контакті з міністерством юстиції України та Генеральною прокуратурою, щоб почути, чого саме Україна потребує для здійснення відповідних кримінальних розслідувань. Очевидно, що обсяг і складність цих процесів потребують великих технічних та людських ресурсів, а також спеціалістів відповідної кваліфікації», – зазначив Єврокомісар.

На сьогодні в Україні відкрито близько 9000 справ щодо воєнних злочинів ворожої армії на території України. 11 країн-членів ЄС також відкрили власні розслідування щодо головних міжнародних злочинів, скоєних в Україні.

«Спільну команду з розслідування із залученням України, Литви та Польщі було створено у березні за допомогою Євроюсту. Ця команда з розслідування буде розширена до кінця поточного місяця і включатиме Естонію, Латвію, Чеську Республіку та Словаччину. Я перебуваю в контакті з іншими країнами-членами, які відкрили розслідування національного рівня, і вони можуть приєднатися до цієї команди розслідувачів», – сказав Рейндерс.

Євроюст має намір і надалі в цьому контексті проводити роботу з Міжнародним кримінальним судом.

Єврокомісар повідомив, що Єврокомісія й надалі продовжуватиме суттєву допомогу національним органам, що спеціалізуються на військових злочинах. Для цього необхідно в максимально короткий термін налагодити тісну міжнародну координацію, щоб усі винні у скоєнні воєнних злочинів на території України були покарані.

Дідьє Рейндерс запропонував уточнити регуляторні правила, за якими діє Євроюст, щоб він міг очолити таку координацію. Зокрема, йдеться про проведення великої кількості складних розслідувань, створення можливостей для накопичення, опрацювання та надійного збереження за межами України доказів злочинів геноциду, злочинів проти людства та воєнних злочинів.