Австрія позбавить Газпром доступу до одного з найбільших газосховищ Європи

Австрія позбавить Газпром доступу до одного з найбільших підземних газосховищ у Європі.

Такий крок мотивований бажанням австрійської влади скоротити залежність від постачання природного газу з Російської Федерації, повідомляє видання DW.

“Уряд країни ухвалив 18 травня пакет заходів, щоб позбавити російський Газпром доступу до газосховища “Хайдах” у передмісті Зальцбурга. Це найбільше газосховище в Австрії та друге в Центральній Європі”, – ідеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Австрія поставила Росії “газовий ультиматум”

Сховище в передмісті Зальцбурга використовується для газопостачання Німеччини, але відіграє стратегічно важливу роль і для Австрії, оскільки досі частина газу з ПСГ у Хайдаху Німеччина перекачувала назад до австрійських земель – Тіроль і Форарльберг.

Також австрійська влада так намагається розв’язати питання недостатньої заповненості цього сховища. Його частина використовується дочірньою компанією російського холдингу Gazprom Germania, яка регулярно поповнює об’єкт газом, тоді як друга частина, яку використовує дочірня компанія Газпрому GSA, залишається порожньою.

“Якщо Газпром не поповнює запаси, то доступ матимуть інші, це цілком виправдано”, – заявила міністерка у справах захисту клімату, екології, енергетики, транспорту, інновацій і технологій Леонора Ґевесслер під час засідання у Відні.

Європейська комісія надала членам ЄС проєкт шостого пакету санкцій проти Росії. Новий пакет передбачає поступову заборону на імпорт російської нафти впродовж шести-восьми місяців.