У Зеленського пояснили, чому воєнний стан продовжать аж на три місяці

Воєнний стан в Україні продовжать одразу на три місяці, оскільки контрнаступ потребує більше часу, ніж оборона.

Про це заявив представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський під час телемарафону “Єдині новини”, передає пресслужба “Слуги народу”.

“З 24 лютого ми вже двічі продовжували воєнний стан. Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює.

Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України упродовж найближчого місяця ми навряд чи зможемо”, – сказав посадовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступної мобілізації поки не буде – секретар РНБО

Якщо менш ніж за три місяці вдасться звільнити Україну, то Верховна Рада скасує воєнний стан. Зробити це вона може в будь-який момент, зауважив Веніславський.

За його словами, є ще і юридичний складник такого рішення. Коли президент запроваджує правовий режим воєнного стану, а парламент його затверджує, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав і свобод в умовах воєнного стану.

18 травня стало відомо, що президент Володимир Зеленський пропонує продовжити термін дії воєнного стану й нові часові рамки проведення загальної мобілізації майже до кінця літа.