Колишній король Іспанії вперше за кілька років повернеться з-за кордону

Колишній король Іспанії Хуан Карлос повернеться до країни вперше за майже два роки за кордоном. Він прилетить з Об’єднаних Арабських Еміратів на п’ять днів, після чого знову повернеться в ОАЕ.

Про це повідомляє видання El Pais, посилаючись на заявку королівського палацу.

Хоча візит буде коротким, він планує відвідати яхтову регату та короля Феліпе VI і королеву Софію, не залишаючись на ніч у королівському палаці.

Приїзд Хуана Карлоса не обійшовся і без суперечок – в уряді відмовили ексмонарху у тому, щоб залишатись на ночівлю у палаці Сарсуела, королівській резиденції, оскільки вона є офіційною, а не приватним помешканням королівської родини, а Хуан Карлос досі не вибачився перед іспанцями за сумнівні вчинки, за які проти нього відкрили провадження.

Колишній король несподівано виїхав з Іспанії у серпні 2020 року на тлі звинувачень проти нього, що назвали «втечею».

Хуан Карлос зіграв ключову роль у відновленні демократії в Іспанії в середині 1970-х років після смерті диктатора Франко, однак його репутацію зіпсували полювання на слонів та звинувачення у фінансових махінаціях. Влада Іспанії та Швейцарії досі розслідує його податкові угоди.

Загалом проти ексмонарха ведуть три розслідування. Перше стосується підозри у корупції у зв’язку з контрактом іспанського консорціуму на будівництво швидкісної залізниці до Мекки, друге – приховане отримання коштів від іспанського бізнесмена, третє – нібито зв’язки з компаніями у «податкових гаванях».

Раніше повідомлялося, що цього року королева Єлизавета II відзначатиме своє 96-річчя та 70-річчя перебування на престолі. На честь цього було створено ляльку Барбі.

Принц Чарльз уперше замінив королеву Великої Британії Єлизавету ІІ на церемонії відкриття парламенту  10 травня. Британська королева не пропускала цей захід майже шість десятиліть.