Росія висилає майже сотню європейських дипломатів

Міністерство закордонних справ РФ оголосило 85 європейських дипломатів «персонами нон грата», реагуючи таким чином на висилку десятків російських дипломатів у ряді країн ЄС.

Серед висланих з Москви дипломатів 24 – з Італії, 27 – з Іспанії та 34 – з Франції, передає прес-служба МЗС РФ.

Зовнішньополітичне відомство в середу викликало послів цих держав – Італії у РФ Джорджіо Стараче, Іспанії в Москві Маркоса Гомеса Мартінеса, Франції в Москві П’єра Леві – щоб повідомити «про заходи у відповідь» у зв’язку з висилкою своїх дипломатів.

Представнику Італії висловили «рішучий протест у зв’язку з відверто ворожими та нічим не мотивованими діями італійської влади щодо видворених з країни 30 співробітників російської дипломатичної місії на Апеннінах». Так, РФ зобов’язала «в якості заходу у відповідь» покинути територію країни 24 співробітником італійських дипломатичних і консульських установ протягом 8 днів.

Послу Іспанії був заявлений «рішучий протест у зв’язку з провокаційним оголошенням офіційним Мадридом 27 співробітників російських закордонних установ в Іспанії «persona non grata» і було наголошено, що «цей недружній крок негативно відіб’ється на російсько-іспанських відносинах». З РФ зобов’язали виїхати 27 співробітників посольства Іспанії в Москві і генконсульства в Санкт-Петербурзі протягом 7 днів.

Представнику Франції заявили «рішучий протест у зв’язку з провокаційним і нічим не обґрунтованим рішенням французької влади про оголошення 41 співробітника російських дипломатичних установ у Франції «persona поп grata». У МЗС РФ вимагають покинути країну 34 співробітникам французьких дипломатичних установ в Росії у двотижневий термін.