Менеджери не погоджуються працювати фізично

У Польщі оселилося найбільше біженців із України. Велика кількість перебуває в Кракові, Варшаві. Через це українцям важко знайти житло, роботу, адаптуватися до місцевого життя.

 У більшості в травні закінчується термін безкоштовного проживання, а знайти нове й навіть за гроші важко, розповідає рієлтор 34-річна Сильвія Григожець із Варшави. Вона допомагала українцям шукати житло. Квартири в середньому подорожчали на 500700 злотих. Тепер винайняти однокімнатку коштує від 2,3 тисяч (майже 15 тис. грн. ГПУ). Двокімнатне помешкання обійдеться у 2,73 тисячі злотих. Для багатьох це дорого.

Частина переселенців повернулася додому. Інші домовляються спільно орендувати житло на кілька родин.

 У людей бракує грошей, бо існує проблема з працевлаштуванням. Частина українців виявилася не готовою до фізичної праці в Польщі. Так, на такій роботі можна заробити, але треба працювати по 1012 годин, каже рієлтор із Варшави Даніель Верман, 37 років. Багатьох це не влаштовує. Бо приїхали люди з вищою освітою, які вдома працювали менеджерами, юристами. Їм важко переорієнтуватися на фізичну роботу. Стояти на упаковці продукції чи сортуванні овочів складно. Тому люди шукають варіанти, як виїхати в інші країни, де є кращі можливості.

Можна перебувати в країні до кінця року

Біженцям із України щомісяця виплачують допомогу. Її розмір встановлює кожна держава самостійно. Також надають право на працевлаштування.

Німеччина

Можна перебувати на території країни до кінця року. Поселяють біженців волонтери. Переважно організовують житло в школах, санаторіях, спортзалах. Платять 400 євро допомоги щомісяця на кожного члена родини.

Польща

Перебувати на території Польщі до кінця року можна з українськими паспортами. Виплачують 64 євро одноразової допомоги. Щомісяця 106 євро на дітей до 18 років, 149 євро допомога від ООН.

Канада

Візу надають на три роки, з доступом до ринку праці. Біженці отримують 500 євро протягом трьох місяців.

США

Щоб приїхати до цієї країни, потрібно знайти місцевого спонсора. Він має забезпечити біженця житлом, харчуванням мінімум на пів року. А також довести, що його доходів вистачить на це. Є доступ до медичного обслуговування.

Чехія

Безвізовий режим, можна перебувати в країні до кінця року. Платять 200 євро протягом трьох місяців.

Велика Британія

Місцевий спонсор має забезпечити біженців житлом і харчуванням мінімум на пів року. Платять 600 євро допомоги протягом шести місяців. Безкоштовна медицина, можливість навчання у вузах і школах. Є спецрейси з Європи до місця призначення.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”