Про волонтерів. Педан поділився про зйомки з ризиком для життя

Телеведучий Олександр Педан відновив разом із командою соцпроєкт “Знай своїх”.

Перший сезон був присвячений переселенцям, які у 2014 році переїхали з Криму та сходу України. Другий сезон про благодійні організації та фонди.

“Третій сезон проєкту ми назвали “Знай своїх. Волонтери”, бо він про небайдужих українців, які допомагають під час війни. Ми їздили в Чернівці, Тернопіль, Львів, Чернігів, на Хмельниччину та в Київ. Буде шість випусків. Проєкт створений, щоб подякувати цим людям. Щоб показати іншим, як можна”, – поділився ведучий “Нового каналу”.

Перший випуск присвятили місту Чернігів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтери збирають дитячі малюнки на підтримку ЗСУ – 500 робіт перетворять в NFT

“Відео максимально передає атмосферу того, що зараз відбувається в Україні. Наразі її неможливо відчути на заході країни. Звісно, це добре. Але, зрештою, всі мають знати, як важко було і є містам в окупації. І наскільки там небезпечно. За день до нашого приїзду на трасі до вже визволенного Чернігова, якою ми їхали, підірвався на міні автомобіль. А наступного дня, на жаль, там загинув ще й тракторист. Також нам важливо було показати жахливі й важкі для сприйняття кадри зруйнованих будівель у Чернігівській області та в центрі Чернігова”, – сказав Педан.

Героєм випуску став хлопець Роман. За професією він фотограф, але з початком війни став волонтером-водієм.

“У Романа була машина, тож він зрозумів, що може робити щось корисне. Спочатку випадково підвіз людину, а потім почав вивозити людей з різних небезпечних місць. Також возив іноземних журналістів у Бородянку, Бучу. Показував їм, що насправді відбувається в Україні. Це дуже важливо. А останнім часом він возить точково, за запитами, гуманітарну допомогу в міста, які були під окупацією”, – розповів телеведучий.

Педан разом з командою пройшов повний шлях волонтера.

“Повезли гуманітарну допомогу в Чернігів. Спершу знайшли людей у Хмельницькому та Тернополі, які нам допомогли завантажити два повних багажники. Взяли лише те, що було справді необхідне сім’ям та людям похилого віку”, – згадав він.

Педан зізнався, що День перемоги його п’ятирічний син Марік прирівнює до дня народження. Ведучий під час війни зустрічається з багатьма сім’ями переселенців. У більшості випадків – це матері з дітьми. Педан бере участь у спеціальних заходах-акціях для тимчасово переселених осіб. Він переконаний: аби зменшити стрес для дітей, їх потрібно чимось займати.