Кабмін поширив виплати від ООН: хто зможе їх отримати

Уряд України поширив додаткові виплати українцям від ООН.

Кабмін розширив перелік громадян, які можуть претендувати на виплати по 2200-2500 грн щомісячно від міжнародних гуманітарних організацій. Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики та прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Відтепер додаткові грошові виплати можуть надаватися особам, які не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб, але проживають: у деокупованих населених пунктах: у населених пунктах, які знаходяться у зоні активних бойових дій або постійних обстрілів; у населених пунктах, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Наприкінці травня заявку на отримання таких грошових виплат можна буде подати через інформаційну платформу єДопомога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні нададуть $1,492 млрд для виплати зарплат

Дані, які людина вказує у заявці, верифікуватимуться на основі даних з державних реєстрів. Верифіковані заявки передаватимуться міжнародним організаціям, які ухвалюватимуть рішення щодо виплат на основі пріоритетності вразливих категорій отримувачів та наявності коштів для здійснення таких виплат.

Також передбачено, що виплачувати допомогу на проживання продовжать переміщеним особам, які подали заявку про знищене або пошкоджене житло до 20 травня, або які в будь-який час підтвердять відповідний факт документам, виданими органами місцевого самоврядування.

Всесвітня продовольча програма ООН (WFP) виплачує українським переселенцям грошову допомогу через Western Union. Отримати її можна в банках-партнерах. Виплати дорівнюють 2220 грн на особу та до 6660 грн на родину.

Україну вже покинуло понад 6 млн осіб, що рятуються від війни. Це найбільша криза біженців у Європі після Другої світової війни. Вторгнення Росії спричинило переміщення понад 8 млн українців, йдеться в останньому звіті Міжнародної організації з міграції.