Фінляндія офіційно вирішила вступити у НАТО

Президент Фінляндії Саулі Ніїністьо сьогодні оголосив, що його країна офіційно подасть заявку на вступ у НАТО.

Про це повідомляє Бабель з посиланням на фінське видання Yle.

Президент країни зазначив, що це рішення підтримав уряд, а депутати парламенту запевнили, що проголосують за вступ.

«Це історичний день. Розпочинається нова ера. Безпека — це не гра з нульовою сумою. Коли безпека Фінляндії максимальна, загальна безпека зростає», — додав президент.

Раніше у Великій Британії заявили, що у разі нападу росії на Фінляндію чи Швецію до їхнього вступу в НАТО, Об’єднане Королівство встане на захист скандинавських країн.

За даними ЗМІ, Пентагон також висловив аналогічну думку.

Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, який очолюватиме неформальну зустріч міністрів закордонних справ у Берліні через хворобу генерального секретаря Єнса Столтенберга, оптимістичний стосовно перспектив вступу Фінляндії та Швеції до Альянсу.

Нагадаємо, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган застав зненацька представників країн-учасниць НАТО своєю позицією щодо вступу Швеції та Фінляндії. Напередодні він виступив проти їх членства.

Швеція та Фінляндія відреагували на заяви турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана щодо їхнього вступу в НАТО.

Раніше президент Фінляндії Саулі Нііністьо обговорив із американським президентом Джо Байденом і прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон наступні кроки держави на шляху до членства в Північноатлантичному альянсі. Розмова лідерів трьох держав, за даними Білого дому, тривала 40 хвилин.