Армія РФ робить помилки і почувається невпевнено на Херсонщині – ISW

Росіяни припускаються тактичних помилок на сході України.

Про це заявили в Інституті досліджень війни (ISW). Експерти вважають, що на півдні загарбники не можуть визначитися з датою так званого “референдуму”, що свідчить про їхню невпевненість у своєму результаті на Херсонщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Такі ж схиблені, як окупанти” – Братчук розповів, якими ракетами Росія б’є по Україні

Крім того, українські військові знищили значну частину мотострілецької бригади РФ, яка 11 травня намагалася перетнути річку Сіверський Донець по понтонному мосту. Втрати росіян під час невдалої переправи та військова некомпетентність похитнули довіру видатних російських блогерів, які почали критикувати російських військових.

Аналітики переконані, що спроба переправи через річку в Білогорівці показала брак тактичного розуміння, оскільки супутникові знімки показують знищену російську техніку, щільно згруповану в обох кінцях зруйнованого “мосту”.

“Блогери, які досі вболівали за російських військових, розкритикували керівництво російських збройних сил за те, що вони не зуміли вивчити досвід війни. Вони запідозрили, що російська пропаганда заважає їм зрозуміти, що насправді відбувається”, – сказано в повідомленні Інституту.

Знищення мотострілецької частини може серйозно завадити зусиллям Росії ізолювати Сєвєродонецьк і Лисичанськ із півночі. Протягом останніх 24 годин російські війська не робили жодних спроб просування в цьому районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Треба брати” – військові НАТО в захваті від української армії

Армія РФ продовжує відходити з півночі Харківщини, але, ймовірно, прагнутиме утримати лінію для захисту своїх наземних комунікацій від Бєлгорода через Вовчанськ до Ізюма. Водночас, в Україні заговорили про контрнаступ у районі Ізюма.

Росяни вирили окопи на північному заході Запорізької області приблизно за 20 кілометрів від траси до міста Запоріжжя, що може свідчити про підготовку до наступу на Запоріжжі або укріплення доступу до Херсонщини з півночі та сходу.

Крім того, українська оборона “Азовсталі” досі сковує російські бойові сили та завдає втрат, зазначають аналітики.

Встановлення у Херсоні проросійської адміністрації лише підкреслює провал політичних цілей РФ в Україні. Якщо Росія і зможе організувати референдум у Херсоні, то майже напевно підтасує результати для демонстрації того, що більшість жителів хочуть відокремлення від України. Водночас встановлена Росією військово-цивільна адміністрація Херсона оголосила, що попросить Росію включити цей регіон до складу Російської Федерації без референдума.

Втрати російських окупантів в Україні на 15 травня становлять приблизно 27 тис. 400 осіб.

14 травня українські захисники відбили 12 атак російських окупантів на Донецькому та Луганському напрямках. Ще на шістьох локаціях тривають бої з окупантом.

Військовослужбовці за день знищили: вісім танків, п’ять артилерійських систем, дев’ять одиниць бойової броньованої техніки, п’ять ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони збили шість безпілотників “Орлан-10” та один тактичний розвідувальний “Елерон”.