“Ваша пісня підкорила наше серце”: хто привітав Україну з перемогою на Євробаченні-2022

Європейські та українські політики привітали Україну з перемогою на Євробаченні-2022, яку виборов гурт Kalush Orchestra. А в Росії – незадоволені результатами цьогорічного пісенного конкурсу.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зазначив, що перемогу України – це “яскраве відображення не лише вашого таланту, а й непохитної підтримки вашої боротьби за свободу”. Також додав, що пишається виступом британського представника Sam Ryder: “Він блискуче представляв Велику Британію”.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що український гурт підкорив серця.

“Ваша пісня підкорила наше серце. Ми святкуємо вашу перемогу в усьому світі. ЄС з вами”, – написала вона.

Представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель також привітав Kalush Orchestra та Україну з перемогою.

“Хай живе музика! Хай живе Європа! Слава Україні”, – написав.

Президент Євроради Шарль Мішель у привітанні побажав, щоб “наступного року Євробачення проходило у Києві у вільній та соборній Україні”.

“Нехай це буде лише одна перемога з багатьох цього року. Любов завжди перемагає, правда завжди перемагає. З вами Європа, з вами наші серця”, – написав президент Литви Гітанас Науседа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зробимо все, щоб український Маріуполь приймав Євробачення – Зеленський

Президент Естонії Алар Каріс заявив, що європейці “з нетерпінням чекають на Євробачення наступного року в Україні”.

Британська письменниця, авторка книг про “Гаррі Поттера” Джоан Роулінг була небагатослівною і опублікувала смайли у вигляді прапору України, а поруч – у вигляді серця і медалі за перше місце.

Лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук подякував Kalush Orchestra за цю важливу перемогу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що завдяки українському гурту “рідне слово почули в усьому світі”.

“Вітаємо вас, хлопці, з усією країною. Сьогоднішня перемога важлива для українців, адже кожен такий успіх надихає і дає нам віру у ще одну перемогу, яку ми обов’язково скоро здобудемо. Слава Україні”, – написав він.

Вітання з перемогою опублікував і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що це одна з перших перемог, а найбільша чекає на Україну попереду.

“Kalush Orchestra, ви круті. Сміливість – це бути українцем. Це не втрачати жодної можливості, щоб сказати світу правду. Пишаємось. Дякуємо за підтримку, світ. Запрошуємо на Євробачення-2023 в Україну”, – зазначив Ткаченко.

А ось у РФ залишилися незадоволені результатами Євробачення-2022. Зокрема, віцеспікер Держдуми Борис Чернишов розкритикував перемогу України.

“На Євробаченні перемогла політика, боти і накрутка. Україна – новий BLM”, – заявив він.

Привернути увагу світової спільноти до Азовсталі, яку блокують російські окупанти, було визначальним. Тому гурт Kalush Orchestra не переймався через ризик дискваліфікації на Євробаченні-2022. Про це заявив лідер музичного колективу Олег Псюк на пресконференції.