Впав літак, який летів з Вінниці до Москви: цей день в історії

Пасажирський АН-26 15 травня 1976-го зірвався у штопор над Черніговом. Загинули 52 людини.

Літак виконував рейс за маршрутом Вінниця Москва. Після набору висоти зайняв ешелон 5700 м. Востаннє на зв’язок пілоти вийшли за три хвилини до початку аварійної ситуації. Близько 10:46 під час горизонтального польоту на швидкості 350 км/год, відбулося несподіване відхилення керма з швидкою зміною кутів нахилу та курсу. Літак увійшов у штопор і з вертикальною швидкістю близько 100 м/с почав знижуватись.

На 41 хвилині польоту, Ан-24 впав на землю за 500 м від села Вікторівка Чернігівського району. Впавши навзнак на землю, авіалайнер ще просунувся на кілька метрів. У нього відірвався хвіст, оплавився і частково зруйнувався фюзеляж. Шість членів екіпажу та 46 пасажирів загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули 107 пасажирів: Boeing 707 зазнав катастрофи

Комісія, яка проводила розслідування дійшла висновку, що аж до зіткнення із землею літак був цілий. Причиною став вихід із ладу деталей – керма напряму. Додатковим супутнім фактором назвали несприятливі погодні умови: значну хмарність та зливу.

Інформацію про авіакатастрофу під Черніговом широко не оприлюднювали. З місця події забрали тіла людей та великі уламки літака. У викопаний бульдозером котлован згорнули все, що залишилося. Родинам загиблих видали урни з прахом. На місці трагедії місцеві жителі посадили чотири верби.

Поблизу Варшави польський літак “Іл-62”, що летів з Нью-Йорка, розбився 14 березня 1980-го. Під час аварійної посадки загинули 77 пасажирів і 10 членів екіпажу.