Розвідка США проводить перевірку через помилки у прогнозі війни РФ проти України – ЗМІ

Розвідувальна спільнота Сполучених Штатів Америки розпочала масштабну внутрішню перевірку після тиску членів Конгресу, які звинуватили розвідку в провалах щодо оцінки ситуації в Україні та Афганістані.

Сенатський комітет з розвідки направив секретний лист до Управління директора національної розвідки, Міністерства оборони та ЦРУ, повідомив CNN із посиланням на анонімні джерела.

У листі вказувалося, що агенції загалом недооцінили, як довго українські військові зможуть відбиватися від російських військ. Також переоцінили, як довго минулого літа після виведення американських військ з країни афганські бойовики чинитимуть опір талібам, за даними ЗМІ.

“CNN стало відомо, що одна менша розвідувальна агенція у складі Державного департаменту точніше оцінила здатність українських збройних сил протистояти Росії. Але хоча ця оцінка була поширена в уряді США, вона не суперечила прогнозам ширшої розвідувальної спільноти”, – пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін насправді серйозно хворий – розвідник

Критики переконані, що США могли б озброїти Україну раніше і важчим озброєнням, якби розвідувальна спільнота оцінила, що українська армія має шанси у протистоянні з Росії. У переддень війні, розвідники повідомили політикам, що Київ, швидше за все, впаде протягом трьох-чотирьох днів після вторгнення.

“Я думаю, що ми прогаяли одну важливу проблему, яка справила значний вплив на те, як усе розвернулося. І якби ми мали найкращу обробку прогнозу, ми могли б зробити більше, щоб допомогти українцям раніше”, – сказав сенатор Ангус Кінг на публічних слуханнях 10 травня.

Американський уряд вважає, що розвідувальній спільноті необхідно переглянути методи оцінки збройних сил інших країн.

За даними CNN, лише один розвідувальний підрозділ зміг надати точнішу оцінку ефективності української армії – Бюро розвідки й розслідувань Державного департаменту.

Дев’ятий рік триває агресія РФ проти України. 2014-го російські окупанти захопили Крим. Також російська армія захопила райони Донецької та Луганської областей. Там діють російські окупаційні адміністрації.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну агресію. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, сходу та Криму. Тоді президент Росії Володимир Путін заявив про “спеціальну воєнну операцію” для “демілітаризації і денацифікації” України.

Агресію РФ проти України підтримують 74% росіян.