Президент Фінляндії потролив Путіна вступом країни до НАТО

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе під час телефонної розмови з диктатором Володимиром Путіним потролив російського президента. Глава країни повідомив йому про наміри вступити до НАТО.

Про це повідомляється на сайті президент Фінської Республіки.

«Президент Ніїністе розповів президентові путіну, наскільки фундаментально змінили ситуацію з безпекою у Фінляндії вимоги росії наприкінці 2021 року, спрямовані на запобігання вступу країн до НАТО, та масоване вторгнення росії до України у лютому 2022 року. Президент Ніїністе оголосив, що Фінляндія вирішить найближчими днями подати заявку на членство в НАТО», – йдеться у повідомленні.

Ніїністе зазначив, що вже під час їхньої першої зустрічі у 2012 році він сказав Путіну, що кожна незалежна нація максимально підвищує свою безпеку. Це те, що відбувається зараз. У майбутньому Фінляндія хоче коректно та професійно вирішувати практичні питання, що виникають у зв’язку з тим, що вона є сусідом росії.

«Розмова була прямою і прямолінійною, велася без загострень. Вважалося важливим уникати напруженості», — сказав Нііністе.

Президент Ніїністе повторив своє глибоке занепокоєння людськими стражданнями, викликаними війною, яку Росія веде в Україні, передав повідомлення про забезпечення евакуації мирних жителів, передані раніше того ж таки тижня президентом Володимиром Зеленським.

У той же час в Кремлі повідомили, що телефонна розмова відбулася з ініціативи фінської сторони.

«Володимир Путін підкреслив, що відмова від традиційної політики військового нейтралітету була б помилковою, оскільки жодних загроз безпеці Фінляндії не існує. Така зміна зовнішньополітичного курсу країни може негативно позначитися на російсько-фінляндських відносинах, які протягом багатьох років вибудовувалися в дусі добросусідства та партнерської співпраці, мали взаємовигідний характер», – йдеться у повідомленні.

Президент Фінляндії Саулі Ніїністе сьогодні, як очікується, офіційно оголосить про намір країни подати заявку на вступ до НАТО, пише фінська та світова преса. Відразу слідом за фінами з таким самим оголошенням мають намір виступити шведи.

Раніше президент Фінляндії Саулі Нііністьо обговорив із американським президентом Джо Байденом і прем’єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон наступні кроки держави на шляху до членства в Північноатлантичному альянсі. Розмова лідерів трьох держав, за даними Білого дому, тривала 40 хвилин.

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган застав зненацька представників країн-учасниць НАТО своєю позицією щодо вступу Швеції та Фінляндії. Напередодні він виступив проти їх членства.

Швеція та Фінляндія відреагували на заяви турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана щодо їхнього вступу в НАТО.