Польща хоче забрати в посольства Росії базу відпочинку

Держлісгосп Польщі вимагає від посольства Росії звільнити територію бази відпочинку в Скуб’янці на Зегжинському водосховищі.

У структурі вже готують відповідний позов і співпрацюють із прокуратурою, повідомляє “ТНВ Варшава”.

Курорт у Скуб’янці біля Зегжинського водосховища – за 40 км від центру Варшави, має площу понад 5 га. Росіяни орендували землю на пільгових умовах з 1980-х. Відтоді зводили будинки на землі й щомісяця сплачувала за оренду майже12 тис. злотих.

2010 року тодішня влада знову здала землю в оренду дипломатичному представництву Росії. Сім’ї посла та їхні гості неодноразово відвідували сосновий бір біля Зегжинського водосховища.

Директор держлісу Юзеф Кубіца додав, що сьогодні в Скуб’янці вже не чути російської мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія почала газовий шантаж Польщі

“14 квітня ми розірвали контракт. Як мешканці ми не могли терпіти офіційних представників держави, що вбиває, ґвалтує та штурмує”, – сказав він.

У держлісі заявили, що росіяни не дотрималися умов землекористування. З лютого на рахунок Яблонського лісництва, що є стороною договору, перестали надходити 12 тис. злотих орендної плати.

Попри те, що поляки вимагають росіян залишити ділянку, посол Сергій Андрєєв заявив, що не віддасть її. Тож держліс змушений відновити контроль над центром через суд.

Прессекретар держлісгоспу Міхал Гзовський додав, що, відповідно до регламенту, компанія співпрацює в цьому питанні з генеральною прокуратурою. Якщо росіяни не передадуть майно мирним шляхом, справа закінчиться у суді.

У Росії закликали поставити Польщу на перше місце в черзі на “денацифікацію” після України. Так у РФ відреагували на заяви прем’єр-міністра країни Матеуша Моравецького про ідеологію “русского мира”.