ДБР взялося за бізнес наближених до Кремля бізнесменів

Слідчі ДБР розпочали досудове розслідування провадження щодо фінансово-промислової групи, яка пов’язана з російським олігархом Олександром Бабаковим та його партнерами.

Досудове слідство триває за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Про це йдеться у спільному розслідуванні “Схем” (“Радіо Свобода”) та проєкту Scanner Project.

За їхніми словами, досліджується версія про групу громадян РФ, які наближені до керівництва країни-агресорки, набули в Україні активів критичної інфраструктури та інших комерційних об’єктів шляхом вчинення тих чи інших оборудок та махінацій.

На чолі цієї організації стоять росіяни Олександр Бабаков, Євген Гінер та Михайло Воєводін.

Бабаков є заступником голови Держдуми РФ та перебуває під санкціями України, ЄС і США. У квітні цього року Мін’юст США звинуватив його у змові з метою вплинути на американську політику в інтересах РФ. В Європі санкції запровадили через те, що він голосував за анексію Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екстрадиція Шарія може тривати рік, а Киву не віддасть Росія – Венедіктова

Гінер – президент російського футбольного клубу “ЦСКА”. Він є партнером російської держкорпорації “Ростех”, яка виробляє та експортує високотехнологічну промислову продукцію цивільного та військового призначення. Нею керує колишній офіцер ФСБ Сергій Чемезов, який є давнім другом Володимира Путіна.

За даними інформації Інтерпола, Воєводін має статус “злодія у законі”. Його кличка – Міша Лужнецький.

ЗМІ зазначали, що вони контролюють п’ять обласних енергорозподільчих підприємств – Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Житомиробленерго, Рівнеобленерго, Чернівціобленерго. Також під їхнім керівництвом знаходяться запорізьке підприємство Дніпроспецсталь, велика мережу готелів Premier Hotels Resorts, серед яких п’ятизіркові Прем’єр палац у Києві та Прем’єр готель в Одесі, а також Перший інвестиційний банк.

Рухоме та нерухоме майно, що належить підприємствам родичів народних депутатів від ОПЗЖ Віктора Медведчука та Тараса Козака арештували. Відповідне клопотання Державного бюро розслідувань задовольнив Личаківський райсуд Львова.