ЄС і НАТО не будуть сильними без України – Єрмак

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україні необхідна єдність Європи задля підтримки нашої держави.

За його словами, ані Євросоюз, ані НАТО не можуть бути сильними без України. Про це він сказав під час онлайн-спілкування з представниками аналітичного центру European Policy Centre, йдеться на сайті Офісу президента.

“Сьогодні наша країна, не будучи ні членом НАТО, ні членом ЄС, уже стільки днів стримує одну з найпотужніших армій світу. І сьогодні Євросоюз і НАТО мають нарешті зрозуміти, що наскільки Україні потрібні ЄС і НАТО, настільки НАТО та ЄС потрібна Україна. Я вважаю, що без України сьогодні ні Європейський Союз, ні НАТО не будуть сильними”, – наголосив він.

Єрмак підкреслив, що наша країна заслуговує на застосування спеціальних безпрецедентних механізмів щодо набуття членства в ЄС. Він вважає, що статус кандидата ми отримаємо у червні цього року.

Він також нагадав, що зібрав групу міжнародних експертів (група Єрмака-Макфола – Gazeta.ua), які напрацювали план дій щодо посилення санкцій проти РФ. Зокрема, головним пунктом є повне ембарго на російські енергоносії, які є головним джерелом фінансування ворожої армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС виділить Україні 500 млн на важке озброєння

Експерти 9 травня презентували Дорожню карту, яка є покроковою стратегією з докладними рекомендаціями для ЄС щодо впровадження енергетичних санкцій. Вона містить чіткі пропозиції для мінімізації нафтових прибутків Росії протягом перехідного періоду, а такоє забезпечення керованого поетапного ембарго на імпорт російського газу.

Єрмак додав, що українська влада знаходиться у контакті з європейськими партнерами. Він також переконаний, що і потужна санкційна політика, і вступ України до ЄС є питанням безпеки для всієї Європи.

“Для нас неприйнятна пропозиція щодо “альтернативних варіантів євроінтеграції”. Ми вважаємо, що вона створює таку саму ілюзію відкритих дверей, як і у випадку з НАТО”, – підсумував глава ОП.

Якби відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, то 59% українців підтримали б таке рішення. Вступ України до Європейського Союзу підтримують 80% опитаних.