Церковне свято 14 травня: кому сьогодні молитися

14 травня – день пам’яті святої благовірної Тамари Великої, цариці Грузії з династії Багратидів, канонізованої Грузинською церквою.

24-річна Тамара у 1178 році стала співправителькою свого батька, Георгія III. Час царювання святої Тамари відомий як золотий вік грузинської історії: цариця відрізнялася високим благочестям і, продовжуючи починання свого діда, святого благовірного царя Давида III Відновника, сприяла широкому поширеннюхристиянства по всій Грузії, будівництву храмів і монастирів.

У 1204 році правитель Румського султанату Рукн-ед-Дін звернувся до цариці Тамари з вимогою відмови Грузії від християнства та прийняття ісламу.

Та мудра грузинська правителька відкинула цю вимогу, і в історичній битві поблизу Басіані грузинське військо розбило коаліцію мусульманських держав.

В історії Грузії свята іменується “матір’ю світлоносною”. Завдяки своєму мудрому царюванню Тамара здобула всенародну любов.

Останні роки життя вона провела в печерному монастирі Вардзіа. Свята Тамара померла мирно в 1213 році і була зарахована до лику святих. День 14 травня вшановується як день успіння святої. До Тамари моляться про заступництво та спасінні душі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кого вітати з Днем Янгола 14 травня

Також сьогодні згадують святого давньоєврейського пророка Єремію, одого з чотирьох великих старозавітних пророків, що жив на 600 років раніше Різдва Христового. Історію життя пророка Єремії написано в Книзі пророка Єремії. Він був з роду священиків, які жили в Анатоті.

13 травня церква вшановує апостола Іакова (Якова), сина Зеведеїва. Це один з 12 апостолів, наближених до Ісуса Христа. Був одним із найближчих його учнів.

Яків, як і його брат Іван Богослов – сини галілейського рибалки Зеведея. Яків Зеведеїв разом зі своїм братом Іваном та апостолами Петром і Андрієм належить до перших покликаних Ісусом Христом.