Українсько-італійська сім’я співаків написала пісню, щоб підтримати українців

Українсько-італійська сім’я співаків Лідія Ігнатенко і Альфонсо Олівер написали пісню “Свобода” на підтримку українців, які потерпають від російської агресії.

Подружжя уже заспівало її на кількох благодійних концертах в Італії, де збирали кошти для українців, котрі опинилися в скруті через війну. Про це Gazeta.ua розповіла Лідія Ігнатенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паста, моцарелла і перегони на ліжках: як гуляли на “Італійському весіллі” у Львові

“Реакція італійців на італо-українські концерти завжди була дуже позитивною. Вони долучаються до українських громад, допомагають з організацією благодійних подій. Це тішить, що Італія є активною у ці нелегкі для нас часи”, – розповідає Ліда.

Альфонсо і Лідія опублікували кліп на пісню у двомовній версії – українською та італійською.

“Вона народилася від нашого болю за український народ. Події в моїй державі схвилювали світ. У такий час дуже хочеться підтримати не лише матеріально, а й духовно, тому вирішили записати пісню, і зняти кліп. Нашою метою теж було передати світові любов українців до батьківщини, їхню незламну віру”, – розповіла Лідія.

Однією з важливих музичних подій, до якої долучилася пара, був фестиваль BorgoSound у місті Парма, який цього року змінив формат заради допомоги Україні. Усі кошти зібрані під час фестивалю, а це кілька тисяч євро, відправили на закупівлю ліків та харчів для постраждалих від війни українців. Подружжя планує надалі брати участь у благодійних ініціативах. Готується до концерту в Мілані.

Для Лідії це друга пісня, яку записала на студії. Слова закликають, попри страх, не падати духом, боротись за правду і свободу, аби кожен міг вільно думати, любити, говорити.

На початку кліпу пара співає у підвалі, показуючи умови, у яких українці змушені переховуватись під час повітряних тривог. Дівчина міцно обіймає прапор України, намагається відновити у пам’яті добрі часи. Хлопець підтримує її, як може. У їх серцях живе віра у краще майбутнє, і вона їх виводить на свободу. Зйомки відбулись на півночі Італії.

“Сьогодні Україна стала єдиним цілим зі світом. Повсюди на Землі люди виходять на її підтримку. Моя дружина українка, наші діти будуть італо-українцями. Це найкраще, що життя могло мені подарувати. Слава Україні!”, – каже Альфонсо.

Альфонсо з дружиною з 2017 року працюють над культурним проєктом, який переслідує мету поєднати два народи творчістю. Багато творів співака звучать українською та італійською. Водночас пара переклала ряд відомих українських творів і навпаки італійських українською.

Кілька місяців тому подружжя презентувало відому італійську пісню Bella ciao, “Прощавай, красуне”, у сучасній двомовній версії.