У Мінекономіки розповіли, скільки в Україні залишилося бензину й дизпального

Україна сьогодні має запасів бензинів на п’ять днів. Запасів дизельного пального залишилося на три дні.

Через це Мінекономіки збільшить імпорт нафтопродуктів, повідомило “УНІАН” з посиланням на заяву першої віце-прем’єр-міністр – міністерки економіки Юлії Свириденко.

“У нас при нормальній бізнес-моделі операторів ці запаси мають складати 15 днів щонайменше”, – сказала вона.

За її словами, для розв’язання цієї проблеми було проведено перемовини з країнами Євросоюзу, щоб їхні порти приймали танкери з нафтопродуктами для України. Також планується збільшити річкові перевезення Дунаєм та є домовленість з Угорщиною щодо збільшення реверсу трубопровідним транспортом – до 50 тис. тонн на місяць. Крім цого, планується запустити окрему зелену автосмугу для нафтовозів із Польщі.

Планується, що у травні імпорт нафтопродуктів залізницею збільшиться до 180 тис. тонн (у березні – 35 тис. тонн), автомобільним транспортом – до не менш ніж 85 тис. тонн (у березні – 5 тис. тонн).

“Завдяки тим заходам, які я перерахувала, до кінця місяця ми отримаємо 350-360 тис. тонн пального з абсолютно нових логістичних маршрутів. Тобто, у травні ми збільшили щодобовий обсяг імпорту з 4 тис. тонн до 11-12 тис. тонн. Ми дивимось на дані щодобового споживання, який сьогодні становить 13 тис. тонн, що ми практично повністю обсяг імпорту зможемо спрямувати на внутрішнє споживання”, – зазначила Свириденко.

За її прогнозом, у травні очікується споживання 300 тис. тонн дизелю та 120 тис. тонн бензинів.

“Такий же обсяг імпорту законтрактований українськими мережами. Тепер головне питання – логістично завезти весь обсяг в Україну”, – сказала міністерка.