Туреччина проти розширення НАТО – у Фінляндії та Швеції відреагували

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що Туреччина не схвалює вступу до НАТО Швеції та Фінляндії.

Він зазначив, що не хоче “зробити помилку вдруге”, як це було з Грецією, повідомляє “Укрінформ”.

“Наразі ми стежимо за подіями щодо Швеції та Фінляндії, але ми не налаштовані позитивно. Тому що раніше попередніми керівниками була зроблена помилка щодо НАТО і Греції, і ви знаєте ставлення Греції проти Туреччини в НАТО. Як Туреччина, ми не хочемо зробити помилку в цьому сенсі вдруге… На даний момент ми не можемо сприймати це позитивно”, – сказав Ердоган.

Президент Туреччини також зауважив, що у скандинавських країнах знаходять прихисток члени Робітничої партії Курдистану (PKK) та Революційної народно-визвольної партії-фронту (DHKPC).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців за вступ до НАТО і ЄС – опитування

“Скандинавські країни, на жаль, майже як пансіонати для терористичних організацій. PKK і DHKPC розташовані в Швеції та Нідерландах”, – сказав Ердоган.

У Швеції здивувалися такому небажанню Туреччини бачити її з Фінляндією в Альянсі, заявляє SVT Nyheter міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде.

“Позавчора я зустрічалася зі своїм турецьким колегою, і кілька тижнів тому у нас також була розмова про можливу заявку Швеції до НАТО. У нас дуже хороші та конструктивні відносини, і нічого подібного вони нам не говорили. Нічого подібного не сказав і посол НАТО, і жодна з 30 країн”, сказала Лінде.

Вона додала, що завтра обговорить ці моменти із главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

Колега Лінде з Фінляндії Пекка Гаавісто закликав до “терпіння” та поетапного підходу до вступу їхніх країн до Альянсу, пише Sky News.

“Нам потрібно трохи терпіння у цьому процесі, все не відбувається за один день… Давайте розв’язувати проблеми крок за кроком”, сказав глава МЗС Фінляндії.

У США заявили, що Вашингтон працює над роз’ясненням позиції Туреччини щодо Швеції та Фінляндії.

Вступ Фінляндії до НАТО мине “гладко і швидко”, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ. Членство Фінляндії зміцнить як Альянс, так і саму країну.

Фінляндія може оголосити про своє рішення вже 16 травня.