В Угорщині назвали можливу умову згоди на нафтове ембарго для РФ

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав можливу умову відмови країни від російської нафти. Він натякнув на ціну в 700-750 млн євро, які Будапешт хотів би отримати за згоду на санкції.

Про це Петер Сійярто розповів в інтерв’ю виданню El Pais, пише Politico.

Угорщина не тільки не має виходу до моря, але й залежить від російської нафти та газу через свою історично побудовану інфраструктуру, зазначив дипломат. Тому, за його словами, пропозиція Єврокомісії щодо ембарго створює для Угорщини велику проблему.

«Наші нафтопереробні потужності розраховані на російську нафту. Щоб переробити інші види нафти, нам довелося б інвестувати від 500 до 550 мільйонів євро — це займе близько чотирьох років. Щоб замінити нафтопровід з Росії, нам доведеться розширити потужність трубопроводу Адріатичного моря, що означало б 200 мільйонів євро, і ми не знаємо, скільки це займе часу. Ціна на газ в Угорщині підвищиться на 55 відсотків», – сказав Сійярто.

Поточний пакет санкцій Угорщина підтримати не може, якщо Брюссель не запропонує рішення.

«Ми сказали голові Єврокомісії в понеділок, що її пропозиція створює для нас проблему. Ми не можемо голосувати за, якщо нам не запропонують рішення», – заявив він.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що змогла досягти прогресу в переговорах із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони обговорювали можливу заборону російської нафти на території Європейського союзу.

Деякі країни Євросоюзу розглядають запровадження відстрочки на ембарго російської нафти, якщо його не підтримає Угорщина.

Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто стверджує, що Будапешт не блокуватиме вступ України до Євросоюзу.