“Може повторитися Іловайськ” – чи погодиться Росія випустити захисників Азовсталі

Для Росії захопити Азовсталь це принципове завдання через значну шкоду, яку окупаційним військам принесли українські військові. Якщо вони погодяться відпустити захисників заводу, то можуть повторити Іловайську трагедію. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Січень.

“Маріуполь зараз звільнити військовим шляхом неможливо. Тому що це передбачатиме велику кількість додаткових жертв. Перекинути війська з іншого напрямку це означає їх послабити. Бійці у Маріуполі сковують значну частину російських військ. Тому поки що це неможливо. Наразі є така об’єктивна необхідність. Можна сподіватися на політико-дипломатичний шлях”, говорить Січень.

Для Росії зараз справа принципу захопити Азовсталь, наголошує експерт.

“Тому що українські бійці завдали їй стільки шкоди, що росіяни їм не простять. Ми пропонували забрати оборонців Азовсталі в обмін на всіх наших полонених. Але росіяни не погодилися”, додає Січень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Пробити коридор до Маріуполя це надважке завдання” – експерт

Навіть якщо Кремль згодиться на евакуацію захисників Азовсталі, то може повторитися Іловайськ, пояснює експерт.

“2014-го вони теж пообіцяли коридори для проходу наших військ. А тоді почали наносити удари по нашим військам, які відходили. Зараз всі вже знають, що домовлятися з Росією ні про що не можна”, додає Січень.

Маріуполь відіграє велике значення, пояснює експерт.

“Наші військові там сковують сили Росії і не дають їм перекинути на інші напрямки. Десь за місяць ми сформуємо нові частини, зможемо озброїти їх західним озброєнням, тоді вдасться переломити ситуацію. Так можна звільнити і Маріуполь”, каже Січень.

Маріуполь перебуває в блокаді з 1 березня. Захисники українського міста стримують атаки окупантів на завод Азовсталь у катастрофічних умовах. Там вже загинули сотні військових. Поранених – майже 600 осіб. Ці цифри збільшуються щодня, говорив заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар.

Загалом на Азовсталі перебуває понад 1 тис. українських військових. Вони залишаються в підземних тунелях.