Наступ на Сіверськодонецьк: експерт пояснив, на скільки вистачить окупантів

Російським окупаційним військам забракне сил захопити угрупування Збройних сил України в кільце на Донбасі в районі Сіверськодонецька. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

“Просування окупантів на Донбасі незначне. За тиждень кілька кілометрів. Це їхній максимум на сьогоднішній день. На Сіверськодонецькому напрямку є небезпека оточення. Але щоб закрити кільце, їм треба пройти ще 45 кілометрів. Для цього їм знадобиться багато часу. Думаю, у них на це фізично забракне сил. Бо це не просто просування, а важкі бої. Ми обороняємося”, говорить Жданов.

Росіян зупиняє річка Сіверський Донець, пояснює експерт.

“Імовірність, що вони її перейдуть, мала. Тому що ми контролюємо те місце, де вони збираються наводити понтонні переправи. Наша артилерія їх постійно нищить. Вже розбомбили четверту переправу”, каже Жданов.

Щоб захопити Сіверськодонецьк, треба кілька місяців вести бої, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Точиться внутрішня боротьба російських силовиків” чому Росія планує псевдореферендум у Херсоні

“Це велике місто. Окупанти брали меншу Попасну місяць. Якщо вони почнуть штурм Сіверськодонецька, то ще два місяці простоять під ним. А війська, я думаю, їм не вистачить. Хоча наступ окупанти не зупиняють, поки мають сили. Їх вистачить на тиждень. І далі їм доведеться перегруповуватися”, наголошує Жданов.

Крім Сіверськодонецького напрямку ситуація більш-менш стабільна, пояснює експерт.

“Російські війська переходять до оборони, окопуються. Намагаються утримати захоплені території. Фактично, наступ окупантів зупинений на всіх ділянках фронту, крім Сіверськодонецька. А на Харківщині ми проводимо наступальні дії. На Херсонщині деколи вдається проводити контрнаступальна дії. Там відбувається артилерійська дуель. Переваги поки не має ніхто. Ми переходимо до позиційної війни це буде тенденція на всіх напрямках”, каже Жданов.

Все залежить від постачання західної зброї, говорить експерт.

“Ми досягли своєрідного паритету в плані вогневих можливостей. Далі перевага буде в того, хто матиме вогневу перевагу. Того й буде успіх. Важко тримати конкуренцію нашої радянської зброї із російською, яку модернізували та оновлювали”, пояснює Жданов.

Донецький і Луганський напрямок зараз один із найзапекліших на фронті. Російські окупанти намагаються наступати на Лиманському, Сіверськодонецькому, Бахмутському, Авдіївському й Курахівському напрямках. Окрім встановлення контролю над Рубіжним, прагнуть захопити Лиман і Сіверськодонецьк.

Мета окупантів встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської та Херсонської областей. Також утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.