Євросоюз може узгодити нафтове ембарго проти РФ вже наступного тижня – ЗМІ

Європейський союз прагне узгодити поетапне ембарго на російську нафту у травні. Дипломати та офіційні особи відкидають пропозиції про затримку або пом’якшення санкцій.

Найбільшою перешкодою для угоди про ембарго є залежність Болгарії, Чехії, Угорщини та Словаччини від російської нафти. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

Дипломати і офіційні особи ЄС налаштовані оптимістично щодо угоди. Пропоновані рівні переходу та інвестицій були гнучкими для країн, залежних від російської нафти. Їм потрібно буде знайти інші джерела поставок.

Інший дипломат сказав, що угоду досягнуть вже в понеділок, під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі. На вихідних пройдуть технічні переговори.

Ще один чиновник повідомив, що є шанс домовитися пізніше на цьому тижні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі президента закликали Європу прискорити запровадження ембарго на російську нафту

“Це буде вирішуватися на вищому політичному рівні між Будапештом і Брюсселем. Я налаштований оптимістично”, – сказав він.

Щоб повністю позбавитися нафтової і газової залежності від Росії, Євросоюз витратить близько 195 млрд у наступні п’ять років і знизить споживання енергії на 13%. ЄС також планує подвоїти обсяги “зеленої” енергії до 1236 ГВтч.