Ленд-ліз, провали рф, перспективи замороженого конфлікту та нові ядерні загрози: війна в Україні в оцінках іноЗМІ

79-й день війни росії проти України. За два з половиною місяці українська армія відбила Київ, Чернігів, Суми, успішно контратакує противника на харківському напрямку, стримує ворога на підходах до Миколаєва та Донбасу. Так і не взято Маріуполь.

Захід прийняв 5 потужних антиросійських санкційних пакетів, США підписали історичний ленд-ліз для України та Східної Європи, постачання важкої техніки від країн-союзників тільки зростає, що дозволить ЗСУ гнати російські війська до самих кордонів. Нейтральні Фінляндія та Швеція вступають до НАТО.

путін програє війну в Україні і поняття не має, як вийти з цього становища – досить поширена думка серед військових експертів та аналітиків, водночас він готовий підвищувати ставки, а значить і ризики ескалації зростають. Що про події в нашій країні та регіоні загалом думає західна преса – у нашій добірці актуальних матеріалів.

CNN: США піднімають ставки у війні проти путіна

Стаття для CNN Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin («Байден перевіряє, наскільки може посилити тиск на путіна») присвячена ролі США у путінській війні.

Автор вважає, що та допомога, яку Вашингтон надає Україні на поточному етапі, була б немислимою до вторгнення, особливо з урахуванням бажання Байдена уникнути прямого зіткнення з москвою.

«Роль США, в авангарді широкого західного фронту проти путіна, що призводить до важких втрат для російської армії, знову порушує питання про те, як далеко можна натиснути на лідера кремля, перш ніж він відреагує»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

Наразі громадськість знає про цінну розвідувальну інформацію, яку Захід пропонує Україні. Це збільшує ризик того, що путін може бути приниженим, що змусить його діяти за сценарієм небезпечної ескалації.

«Ця реальність означає, що Байден перебуває під величезним тиском, щоб розрахувати, як далеко можна зайти в Україні, не перетинаючи червоних ліній, які путін не позначив і, можливо, навіть не встановив у своїй голові, щоб уникнути катастрофічного сповзання до війни»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

Автор називає тіньовою гру між Вашингтоном і москвою, яка розгортається на тлі запеклих боїв на сході та півдні України.

путін використав свою щорічну промову в День перемоги, присвячену закінченню Другої світової війни, щоб помилково звинуватити Сполучені Штати та Захід у тому, що вони не залишили йому іншого вибору, окрім як вторгнутися в Україну. Нібито росія мала запобіжно відбити «агресію» на своїх кордонах.

Директор ЦРУ Білл Бернс говорить про те, що путін не вірить, що може дозволити собі програти, тож готовий подвоїти ставки у цій війні. І хоча США поки що не бачать доказів того, що росія мобілізує тактичну ядерну зброю меншої потужності для використання в Україні, не можна виключати сценарій її реалізації. Тому ризики виходу війни на новий рівень не можна недооцінювати.

«Ставки для США та всього світу були підкреслені, коли New York Times, CNN та інші ЗМІ повідомили, що американська розвідка сприяла успішним нападам на високопоставлених керівників російських збройних сил та військово-морський флагман «Москва», який був потоплений внаслідок вогневої поразки та став символічним ударом по росії»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

США наполягають на тому, що діють законно, і що українці самостійно використовують цінні розвідувальні дані з полів бою у своїй стратегії ведення війни. Але розвідка – це також зброя у боротьбі за український суверенітет.

«США стверджують, що вони не ведуть опосередковану війну з росією, а фактично допомагають Україні захищатися – крок, у якому не було б потреби, якби не неспровоковане російське вторгнення. Питання без відповіді полягає в тому, як путін сприймає таку американську роль і чи може він відреагувати ударом, особливо з огляду на катастрофічний стан війни після жорсткого опору України з використанням західної зброї та боєприпасів»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

Міністр закордонних справ росії сергій лавров вже звинуватив США в опосередкованій війні в Україні та попередив, що в результаті ризики світової війни тепер «значні». Курт Волкер, колишній посол США в НАТО, відкинув ідею, що США ведуть опосередковану війну з росією в Україні.

«росії може бути вигідно, щоб світ розглядав війну як суперництво із Заходом, а не як невелике зіткнення з колишньою радянською республікою на її кордоні. Хоча репресії путіна щодо незалежних ЗМІ означають, що багато росіян не отримують справжнього уявлення про жалюгідні дії своїх збройних сил, є пропагандистська цінність у тому сенсі, що боротьба та подальші невдачі відбуваються в контексті ширшої війни проти Заходу замість конфлікту меншої сили»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

Досі путін не зробив доленосного кроку для ескалації конфлікту, частково через стримуючі можливості Заходу. Судячи із загальнодоступних джерел, немає свідчень широкомасштабних кібератак на об’єкти США, яких побоювалася Адміністрація. росія ще не прагнула зупинити потік зброї в Україну через зовнішні країни – крок, який міг би спровокувати пряме з’ясування відносин, якби це сталося на території НАТО.

«Але ймовірність того, що такі зіткнення можуть відбутися за російським задумом або через прорахунки, зберігатиметься доти, доки триває війна. Також немає жодних ознак того, що Захід послаблює свою відданість. Насправді все навпаки»

Biden tests how much he can ratchet up the pressure on putin

З боку Заходу немає значних дипломатичних зусиль, щоб покласти край війні. Цей вакуум, мабуть, виникає через те, що у Вашингтоні та деяких європейських столицях вважають, що Україна завдяки своєму героїчному опору і постачанням західної зброї певною мірою перемагає у конфлікті. І путін демонструє всі ознаки того, що готовий продовжувати війну. Але ширші геополітичні ризики, пов’язані з цією реальністю, зростатимуть разом із тиском Заходу.

TWP: США зобов’язані не допустити затяжної війни в Україні

Автор колонки для The Washington Post Endless war in Ukraine hurts national and global security («Нескінченна війна в Україні шкодить національній та глобальній безпеці») пише про те, що Америці необхідно чітко визначити свої подальші цілі в Україні, щоб війна не перейшла в стадію затяжної і такої, що виснажує всі сторони.

«Прихильність до тривалої та виснажливої ​​опосередкованої війни з росією матиме серйозні наслідки не лише для українського народу, а й для інтересів безпеки Сполучених Штатів та їхніх союзників. Активний опір українців російському вторгненню не повинен приховувати від нас жахливу ціну життя та майна. За приголомшливими повідомленнями, 28% населення України були переміщені або всередині країни, або за кордоном. Якщо війна затягнеться, ця частка зростатиме»

— The Washington Post,
Endless war in Ukraine hurts national and global security

Зруйнована інфраструктура, падіння економіки – вирішення цих питань потребуватиме часу та сотень мільярдів доларів. Пандемія, як і ця війна, і санкції проти росії, посилюють глобальні потрясіння.

«Минулого року росія була найбільшим у світі експортером природного газу, другим за величиною експортером сирої нафти та третім за величиною експортером вугілля. Вона лідирує у світі зі збагачення урану для атомних електростанцій. Не дивно, що ціни на пальне різко зросли після вторгнення. Наші союзники в Європі особливо постраждали. Громадяни США тим часом страждають від зростання цін на світових ринках сталі, алюмінію, автомобільних акумуляторів, комп’ютерних чіпів та багато іншого. Це неминуче почне підривати підтримку війни, як і витрати на її супровід»

— The Washington Post,
Endless war in Ukraine hurts national and global security

І Україна, і росія є світовими постачальниками продовольства. Через війну ланцюжки поставок порушені, від чого вже страждають багато регіонів та окремих країн. За оцінками експертів, тривала війна може приректи на гострий голод ще 47 мільйонів людей.

Поточна ситуація в Україні посилює позиції яструбів як у Сполучених Штатах, так і в кремлі, що ускладнює будь-яке врегулювання. На даний момент мета Заходу сформульована як «військове ослаблення росії», що, на думку автора, «надзвичайно безрозсудно».

«Якщо Байден отримає свої 33 млрд дол, це означатиме, що США з початку вторгнення виділили Україні 47 млрд дол на зброю та допомогу. Тобто це майже весь бюджет Держдепартаменту і більше, ніж адміністрація Байдена витрачає на вирішення проблеми змін клімату. Ось чому так важливо відійти від емоцій, викликаних війною, та оцінити наші реальні пріоритети у сфері безпеки»

— The Washington Post,
Endless war in Ukraine hurts national and global security

США мають набагато серйозніші проблеми у сфері безпеки, включаючи пандемію, зміну клімату, проблеми, що виходять від Китаю, та необхідність відновлення власної економіки та демократії.

«Якщо росія захопить весь Донбас, що здається поточною метою путіна, москва цілком може бути готовою до переговорів про врегулювання. Президент України Володимир Зеленський, США і НАТО мають вирішити, чи слід підтримувати переговори»

— The Washington Post,
Endless war in Ukraine hurts national and global security

Вашингтону, можливо, доведеться рухатися у своїх власних інтересах щодо припинення війни, а не супротиву за будь-яку ціну.

NYT: Байден балансує між допомогою Україні та небажанням злити путіна

Матеріал для The New York Times Biden Speeds Up Military Aid to Ukraine, Drawing U.S. Deeper Into War («Байден прискорює військову допомогу Україні, ще більше втягуючи США у війну») також присвячено вирішальній ролі США в «епічній» війні проти росії. Автори вважають, що після підписання закону про ленд-ліз Сполучені Штати ще глибше залучилися до ще однієї війни в Європі.

«Останні дні показали, наскільки Сполучені Штати виявилися залучені в цю війну. На додаток до нової програми кредитування, в рамках якої скасовуються вимоги щодо постачання зброї Україні, які потребують тривалого узгодження, пан Байден запропонував додатково 33 млрд доларів у вигляді військової та гуманітарної допомоги, пакет, який демократи в Конгресі планують збільшити ще на 7 млрд доларів. Він відправив першу леді із таємним візитом у зону бойових дій. І він надав розвіддані, допомагаючи Україні вбити дюжину генералів та потопити російський флагман»

— The New York Times,
Biden Speeds Up Military Aid to Ukraine, Drawing U.S. Deeper Into War

Але навіть через два з половиною місяці пан Байден все ще турбується про те, що Сполучені Штати ведуть опосередковану війну, про яку говорить путін.

«У той час як Байден публічно відправляє допомогу та підписує законопроект про ленд-ліз на камеру, за кадром він був розлючений через витік інформації про допомогу американської розвідки Україні, яка призвела до загибелі російських генералів та потоплення крейсера «Москва». Це спровокувало б путіна на ескалацію, якої Байден намагався уникнути»

— The New York Times,
Biden Speeds Up Military Aid to Ukraine, Drawing U.S. Deeper Into War

Схоже, саме тут президент США підвів межу: надання Україні зброї для атак по російських солдатах – це нормально, але надання Україні конкретної інформації, яка допоможе їм ліквідувати росіян, краще тримати в секреті та не розкривати громадськості.

Це постійне балансування, яке Адміністрація намагається знайти між підтримкою України та забезпеченням її військового захисту, та водночас дуже стурбована ескалацією – так вважають опитані авторами експерти.

«З самого початку війни Адміністрація прагнула проаналізувати свою відповідь на війну, вирішивши, яку зброю можна назвати оборонною і, отже, допустимо відправити в Україну, а яку можна вважати наступальною і тому вона не повинна бути поставлена. Але останніми тижнями Адміністрація постачає дедалі складнішу військову техніку і відкрито заявляє про свої амбіції не лише допомогти українцям, а й перемогти і навіть послабити Росію»

— The New York Times,
Biden Speeds Up Military Aid to Ukraine, Drawing U.S. Deeper Into War

Деякі досвідчені урядовці вважають, що Байден має рацію, виявляючи обережність щодо надто відвертих нападок на путіна, тому що наслідки ескалації з росією, що володіє ядерною зброєю, занадто руйнівні, щоб ризикувати ними.

Щодо оприлюднених західною пресою відомостей про те, що американська розвідка допомогла ЗСУ у ліквідації високих російських військових чинів, опитані експерти сходяться на думці, що допомагати Україні та виставляти це на показ – різні речі. Путіну просто вигідно говорити про те, що він воює зі США та НАТО, а не лише з Україною. І такий посил не відповідає інтересам США.

Занадто відверта інформація про те, що Сполучені Штати роблять в Україні, може підірвати зусилля, спрямовані на налаштування Китаю, Індії та інших країн проти кремля. Іншими словами, Америка повинна продовжувати робити те саме, але тільки не говорити про це так відкрито.

«Інші джерела кажуть, що Адміністрація була надто обережна, дозволивши росії встановлювати правила конфлікту – чи, швидше, здогади Вашингтона про те, що підштовхне її до ескалації. Ніхто у Вашингтоні насправді не знає межу, яку не слід перетинати з путіним, і натомість Сполучені Штати просто роблять припущення»

— The New York Times,
Biden Speeds Up Military Aid to Ukraine, Drawing U.S. Deeper Into War

Наслідком цього є надто повільне надання того, що справді потрібне Україні.

Закон про ленд-ліз цікавий тим, що його підписання означає допомогу зброєю вже не російським солдатам, які воювали проти нацистів у Другій світовій війні, а українцям та іншим країнам, яким загрожує росія. Підтримка цього документу, як і виділення Україні практично 40 млрд доларів на відбиття російської агресії, були при разючій одностайності демократів та республіканців. Що ще раз показує, наскільки монолітною є американська підтримка України.

TWP: Імовірний сценарій результату війни – це заморожений конфлікт

У ще одній статті для The Washington Post Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out («Путін застряг в Україні і не знає, як вибратися») автор аналізує перспективи війни в контексті останніх подій з фронту та поведінки самого путіна.

Журналіст пише про парад 9 травня до дня перемоги в москві, який пройшов стриманіше, ніж зазвичай. Були побоювання, нагадує автор, що путін відкрито оголосить війну Україні та мобілізацію росіян, погрожуючи Заходу ядерною зброєю. Було й припущення, що він проведе українських полонених парадом червоною площею – але нічого такого не було, як і авіашоу, яке зазвичай проводиться у москві з пафосом.

«путін поводився зухвало, але стримано, намагаючись показати неспровокований напад на Україну як превентивну відповідь на загрозу українського вторгнення в росію. Це було безглуздо і жалюгідно, але водночас обнадійливо. Було багато дискусій про те, чи є путін раціональним, бо атакувати Україну такою маленькою армією було безумством. Факти свідчать про те, що хоча диктатор ізольований і схильний до прорахунків, він не позбавлений розуму»

— The Washington Post,
Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out

Схоже, він усвідомлює, що мобілізація принесе більше проблем, аніж рішень. Мобілізація додаткових військ триватиме багато місяців, і їх буде надзвичайно складно навчити, озброїти чи забезпечити.

«Що стосується застосування ядерної зброї, то це був би вчинок безумця, який побоюється наближення кінця»

— The Washington Post,
Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out

На думку автора, путін розуміє, що війна йде «не за планом» – відведення військ від Києва та ставка на перемогу на Донбасі – також виявилася нереалізованою. При цьому за ті незначні досягнення, яких вдалося досягти на півдні України, кремль заплатив «жахливу ціну» – понад два десятки тисяч убитих російських солдатів і тисячі одиниць знищеної техніки. Це найбільші втрати, які росія зазнала з часів Другої світової війни.

«Поки росія слабшає, Україна стає сильнішою: тепер у неї більше танків, ніж на початку війни, набагато краща артилерія та значно більше систем озброєння всіх видів. Бойовий дух росіян низький, за повідомленнями, офіцери не підкоряються наказам. Бойовий дух українців зашкалює»

— The Washington Post,
Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out

Російська економіка сильно постраждала під санкціями і збитки тільки зростатимуть, оскільки виробничі лінії відрізані від західного імпорту.

«Путін не тільки не завдав удару Заходу, але й об’єднав Захід проти себе, і його дії призвели до сплеску військової активності НАТО у Східній Європі. Якщо Фінляндія та Швеція приєднаються до Атлантичного альянсу, що цілком можливо, це призведе до того, що ще більше військ НАТО опиниться біля порогу Росії»

— The Washington Post,
Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out

Путін зараз перебуває у стратегічно скрутному становищі, і ескалація, і відхід з України надто болючі, тому він продовжує війну, не розраховуючи на покращення результату.

«Захід повинен сигналізувати російським силовикам (силовикам та військовій еліті), що якщо вони хочуть повернутися до хорошого життя, їм потрібно позбутися путіна та забратися з України. Але путін тримає владу залізною хваткою вже понад 22 роки, і немає підстав очікувати, що його буде повалено найближчим часом»

— The Washington Post,
Putin is trapped in a quagmire and doesn’t know how to get out

Це означає, що найімовірнішим результатом в Україні буде ще один заморожений конфлікт. Головне питання зараз у тому, де саме пройде лінія фронту на сході. Це далеко від ідеалу, але якщо Україна зможе повернути свої кордони приблизно до того стану, в якому вони були до 24 лютого, тоді як санкції продовжуватимуть руйнувати російську економіку, це буде величезною перемогою для Заходу та жахливою поразкою для росії.

WSJ: Ядерний шантаж може стати новою геополітичною реальністю завдяки путіну

Конфлікт, розв’язаний росією, підвищує ризики ядерної війни, а також може відкрити нову еру розповсюдження ядерної зброї, вважає автор колонки для The Wall Street Journal Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies.

«У міру того, як війна в Україні переходить у нову небезпечну фазу, збитки, які завдає російський лідер володимир путін, не обмежуються порушенням суверенітету держави, перетворенням міста Маріуполь на руїни або обстрілами цивільних житлових комплексів. Він також випускає небезпечних ядерних джинів із пляшок, у яких вони містилися останні три десятиліття»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Ці «джини» включають ризик самої ядерної війни, повернення ядерного шантажу як інструменту державного управління та створення стимулів та передумов для інших країн набувати ядерної зброї.

Незалежно від того, коли і як закінчиться війна в Україні, світ житиме з цими ризиками ще довгі роки. Якщо путін зазнає невдачі в Україні, наслідки будуть знижені, але навіть тоді їх не буде усунуто.

«Найбільший ризик, звичайно, полягає в тому, що російська армія, яка або зазнає невдачі, або безнадійно загрузла в Україні, вдасться до ядерного удару – можливо, із застосуванням тактичної ядерної зброї малого масштабу – щоб переламати ситуацію»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Цей ризик став особливо очевидним, пише автор, коли глава зовнішньополітичного відомства росії сергій лавров заявив про небезпеку ядерного конфлікту. Водночас офіційні особи США заявляють, що не бачать ознак готовності росіян застосовувати ядерну зброю.

«Тонкіший ризик пов’язаний з ядерним шантажем, який був періодичним Х-фактором у боротьбі між США і радянським союзом у період холодної війни. Тоді, як і зараз, ідея була досить простою: Вашингтон чи москва сподівалися змусити іншу сторону відступити у геополітичній конфронтації, просто натякнувши, що розбіжності можуть призвести до ядерної атаки»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Професор національної безпеки Колумбійського університету Річард Беттс вважає, що ядерні погрози путіна – це «швидше привид можливості, ніж явна загроза». У нинішніх реаліях розрахунок кремля є на те, що США будуть настільки «травмовані ризиком обміну ядерними ударами», що відмовляться від спроб зупинити задуми путіна щодо України, каже Стівен Хедлі, експерт із питань ядерної політики.

«Поки що цей шантаж не працює. Офіційні особи США зазначають, що вони фактично збільшили допомогу Україні, оскільки російські офіційні особи стали прямо натякати на можливість застосування ядерної зброї»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Залежно від того, чим обернеться ця війна, путін може врешті-решт показати Китаю, як використовувати ядерний шантаж, щоб змусити світ відступити, якщо КНР вирішить діяти на Тайвані. Так само північнокорейський лідер Кім Чен Ин може використовувати свій зростаючий ядерний арсенал, щоб зробити те саме, якщо він вирішить залякати Південну Корею або Японію. Індія та Пакистан також спостерігають за тим, що відбувається навколо України.

«Існує ще більш тонкий ризик: можливість того, що країни, які нині перебувають на межі володіння ядерною зброєю або розглядають можливість її створення, дійдуть висновку, що найкращий спосіб не стати наступною Україною — це справді отримати ядерну зброю»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Це логічний висновок з огляду на унікальну історію України, вважає автор. Адже країна колись мала ядерну зброю з третім за величиною ядерним арсеналом у світі. Україна завоювала схвалення всього світу, погодившись відмовитися від нього в обмін на обіцянки, що США та росія забезпечать її безпеку. Нагородою для України стало російське вторгнення.

«Інші країни цілком можуть поставити питання: чи пішла б росія на такий ризик, якби Україна мала ядерну зброю? Ця думка має бути на увазі у іранських лідерів, коли вони обмірковують можливість підписання нової міжнародної угоди, що обмежує їхню ядерну програму. Але це не лише Іран. Подібні думки можуть приходити противникам Ірану в Саудівській Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратах. Таким чином, володимир путін цілком може стати початком нового періоду поширення ядерної зброї»

— The Wall Street Journal,
Putin’s Ukraine Adventure Unleashes Nuclear Genies

Цей ризик знижується, якщо він зазнає невдачі в Україні. Складність ситуації є в тому, щоб Захід привів путіна до поразки, показуючи тим самим, що ядерний шантаж не працює, але не принижуючи його настільки, щоб він натиснув на ядерну кнопку. Ось чому майбутній період такий небезпечний.